Belastingdienst en LTO maken het boeren en tuinders makkelijker
Meer en sneller duidelijkheid over fiscale zaken, minder administratieve lasten en een effectiever toezicht. Dit zijn enkele doelen van een samenwerkingsconvenant dat de Belastingdienst en LTO Nederland hebben afgesloten. Een eerste uitwerking van het convenant en aansprekend voorbeeld voor de agrarische sector is dat alle discussie over burenhulp in één keer de wereld uit is.
Theo Poolen, lid Managementteam Belastingdienst en Mans Vulto, LTO-bestuurder Sociaal-economisch beleid, hebben vanmiddag het convenant in het ministerie van Financiën in Den Haag ondertekend. De samenwerking moet er toe leiden dat boeren en tuinders minder problemen ondervinden met de Belastingdienst en het hen en ook de dienst zelf qua administratieve lasten gemakkelijker wordt gemaakt.
Beide partijen hebben afgesproken actuele branchespecifieke aandachtspunten bij de uitvoering van fiscale wet- en regelgeving aan elkaar voor te leggen. Om de samenwerking vorm te geven is een overlegplatform ingericht waarbij wederzijds vertrouwen, begrip en transparantie centraal staan. Daarin wordt gewerkt aan praktische oplossingen voor problemen waar ondernemers en Belastingdienst in de praktijk tegenaan lopen. Tegelijk moet de rechtszekerheid worden bevorderd en willen beide convenantpartners komen tot een meer eenduidige interpretatie van de wet- en regelgeving.
In de eerste uitwerking van het convenant zijn specifieke afspraken gemaakt over de kwalificatie van inkomsten uit nevenwerkzaamheden en de landelijke landbouwnormen. Deze normen zijn vandaag voor de 19e keer in overleg met het landbouwbedrijfsleven vastgesteld en kunnen worden beschouwd als een voorloper van een brancheconvenant. LTO Nederland is ingenomen met het platform en wil de resultaten ervan over een jaar evalueren.
Nederland telt ruim 70.000 ondernemingen in de land- en tuinbouw. Vanwege het relatief grote aantal maatschappen gaat het om ongeveer 300.000 belastingplichtige ondernemers. LTO Nederland, waarin de regionale land- en tuinbouworganisaties LTO Noord, ZLTO en LLTB samenwerken, vertegenwoordigt bijna 50.000 agrarische ondernemingen.
Branchegespecialiseerde fiscale intermediairs werken eveneens samen met LTO Nederland. Deze intermediairs werken voor rond 90% van de belastingplichtige ondernemers. Dit houdt in dat voor een grote groep ondernemers afspraken gemaakt kunnen worden waardoor ze minder fiscale risico’s lopen en de administratieve lasten verminderen. De Belastingdienst kan hierdoor het toezicht veel efficiënter uitvoeren.