Verhagen vormt Europese kopgroep voor EU-octrooi
Minister Verhagen heeft het initiatief genomen voor een kopgroep van landen die met één EU-octrooi aan de slag gaat. Dat heeft hij samen met negen andere lidstaten formeel aan de Europese Commissie verzocht.
“In deze zware economische tijden telt elke euro voor ondernemers, en één octrooi scheelt enorm in de kosten,” aldus minister Verhagen. “Europa en Nederland willen innovatiever en concurrerender worden. Als we daar serieus werk van willen maken, is een EU-octrooi een absolute must.”
Goede hoop
Op 10 december 2010 vergaderen de Europese ministers in Brussel over het octrooi. Omdat er geen overeenstemming is om snel te komen met één EU-octrooi en een praktisch talenregime besloot Nederland tot dit initiatief. Minister Verhagen heeft goede hoop dat het EU-octrooi op deze manier wel vorm kan krijgen, ook als niet alle lidstaten direct meewerken. “Landen die nu niet meedoen, kunnen dan later aanhaken,” verwacht hij. “Dat zal zeker gaan gebeuren.”
Achtergronden
Het huidige systeem voor Europese octrooien is versnipperd. Octrooien moeten nu vele malen vertaald worden als je in meerdere landen actief bent. Daardoor is het systeem ingewikkeld, erg duur en leidt het tot rechtsonzekerheid. Het Europese octrooisysteem is nu zo’n 10 keer duurder dan dat in de VS of Japan. Invoering van een EU-octrooi is voor Nederland belangrijk want Nederland staat op de 3e plaats in de EU van octrooiaanvragers. Door de nieuwe opzet dalen de kosten voor ondernemers en krijgt innovatie meer kans.
In de plannen van minister Verhagen hoeft het octrooi nog maar in een beperkt aantal talen te worden vertaald. De regeling die de kopgroep afspreekt zal waarschijnlijk gebaseerd zijn op het eerdere voorstel van de Europese Commissie, waarin het gehele octrooi moet worden vertaald in het Frans, Duits of Engels, en de conclusies in de andere van die twee talen.