Gemeenten steeds alerter op integriteitschendingen
Gemeenten zijn zich steeds meer bewust van het belang van integriteit binnen de overheid. Sinds 2003 is het jaarlijkse aantal onderzoeken naar mogelijke corruptie- en fraudezaken binnen gemeenten gestegen van 135 naar 301. Deze stijging is primair een indicatie dat gemeenten het onderwerp integriteit steeds serieuzer oppakken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam onder gemeentesecretarissen en raadsgriffiers.
Steeds meer gemeenten geven aan de wettelijk verplichte instrumenten ter bevordering van integriteit en bestrijding van integriteitschendingen op orde te hebben. Het gaat hierbij om de aanwezigheid van instrumenten als de ambtseed en de gedragscode integriteit. De adequate registratie en afhandeling van integriteitschendingen is echter een punt van aandacht. Registratie van schendingen vindt lang niet in alle gemeenten plaats.
De raadsgriffiers geven aan dat meer aandacht nodig is voor integriteitsbeleid gericht op de lokale politiek. In vergelijking tot het ambtelijke apparaat loopt de lokale politiek namelijk nog enigszins achter bij de beleidsontwikkeling op het gebied van integriteit.
De verantwoordelijkheid voor een integere organisatie ligt primair bij het decentrale bestuur zelf. Het ministerie van BZK stimuleert de aandacht voor zowel ambtelijke als bestuurlijke integriteit. Het onderzoek van de vakgroep Integriteit van Bestuur van de Vrije Universiteit van Amsterdam is met ondersteuning van de VNG en BZK tot stand gekomen.