Monitor tijdelijke middelen schuldhulpverlening naar Tweede Kamer
In het voorjaar van 2009 heeft het kabinet een pakket aan maatregelen genomen om de gevolgen van de economische crisis voor de schuldhulpverlening op te vangen voor de periode 2009-2011. Het gaat om een totaal bedrag van €130 miljoen. Met deze tijdelijke extra middelen kunnen gemeenten het tijdelijke grotere beroep op de schuldhulpverlening in het kader van de crisis opvangen en verbeteringen aanbrengen in de effectiviteit en kwaliteit van schuldhulpverlening. De wijze van inzet van de extra middelen en het effect ervan is gemonitord. De resultaten zijn te vinden in de Monitor tijdelijke middelen schuldhulpverlening – Tussenrapportage 2010.
De belangrijkste resultaten
- Het merendeel van de onderzochte gemeenten heeft tijdens de crisis te maken gehad met een toename van het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening. Zonder extra middelen zouden ze deze groep niet of slechts met vertraging hebben kunnen helpen. Zij geven daarbij aan dat door de inzet van de extra middelen de wachttijden redelijk tot sterk zijn gedaald. Waar ze niet zijn gedaald, hebben de middelen bijgedragen aan het voorkomen van het oplopen van de wachttijden.
- Bijna de helft van de onderzochte gemeenten heeft de middelen ingezet voor een brede toegankelijkheid van de schuldhulpverlening, voor zover daar al niet sprake van was. Veel aandacht is daarbij besteed aan de doelgroep jongeren.
- Daarnaast is geïnvesteerd in vernieuwing en verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening, preventie, nazorg en samenwerking met ketenpartners, met het oog op verbetering van de effectiviteit op de langere termijn.
- Op tweederde van de werkpleinen hebben trainingen plaatsgevonden voor werkcoaches zodat deze mensen met schulden beter kunnen herkennen en adequaat doorverwijzen.
Hieronder kunt u de volledige Tussenraportage 2010 en de aanbiedingsbrief aan de Tweede kamer bekijken