Fraude kinderopvangtoeslag onder de loep

De kinderopvangtoeslag stelt hardwerkende ouders in staat om opvang voor hun kinderen te regelen. Het maatschappelijke doel van de regeling staat buiten kijf en mag niet door fraude in gevaar worden gebracht. Daarom gaan de betrokken departementen gezamenlijk de uitvoering en de regeling doorlichten op frauderisico’s. Dat zegt staatssecretaris Weekers van Financiën naar aanleiding van het opsporen en oprollen van een fraudenetwerk rond de kinderopvangtoeslag door de FIOD en de Belastingdienst.

De FIOD verrichtte deze week onder leiding van het Functioneel Parket in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met kinderopvangtoeslag op vier adressen in Amsterdam doorzoekingen. Vijf mensen worden ervan verdacht op zeer grote schaal onterechte aanvragen voor een kinderopvangtoeslag voor zichzelf en voor derden bij de Belastingdienst ingediend te hebben. Zij konden geen aanspraak maken op de toeslag, omdat de kinderen bijvoorbeeld niet van de kinderopvang gebruik maakten of omdat de ouders van de kinderen een uitkering ontvingen. Het vermoeden is dat de omvangrijke groep ouders die de kinderopvangtoeslag ontving, een percentage van de toeslag afdroeg aan de hoofdverdachten. Met de fraude is vermoedelijk miljoenen euro’s gemoeid.

Staatssecretaris Weekers van Financiën is verbolgen over de zaak: “Het is te gek voor woorden dat er op zo'n manier misbruik van de kinderopvangtoeslag wordt gemaakt. Ik heb de Belastingdienst en de FIOD opdracht gegeven om zeer hard op te treden tegen dit soort fraude.”De Belastingdienst heeft ondertussen aanvullende maatregelen genomen om fraude tegen te gaan. Weekers: “De kinderopvangtoeslag stelt werkende mensen in staat om op een betaalbare manier goede opvang voor hun kinderen te regelen. Die toeslag is van de ouders, niet van de fraudeurs.” Ook minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil een effectieve aanpak van de fraude met de kinderopvangtoeslag. Daarom gaan de Belastingdienst en Sociale Zaken op korte termijn gezamenlijk de uitvoering en de regelgeving doorlichten op frauderisico’s.

De volgende maatregelen zijn genomen:

  • De Belastingdienst gaat met alle mogelijke middelen het ten onrechte uitgekeerde geld terughalen, inclusief dwanginvordering. Iemand kan geen beroep doen op schuldhulpverlening als er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem of haar loopt.
  • De Belastingdienst heeft een meldpunt ingericht waar het publiek met tips over misbruik terecht kan: toeslagen.fraude.en.toezicht@belastingdienst.nl en 0800-2358353
  • Aanvragen voor een kinderopvangtoeslag die met terugwerkende kracht worden gedaan, worden dubbel gecontroleerd: de Belastingdienst vraagt extra bewijsstukken op en doet navraag bij de kinderopvanginstelling.
  • De Belastingdienst heeft een apart team opgericht dat de aanpak van de fraude coördineert.
  • De Belastingdienst en Sociale Zaken gaan op korte termijn gezamenlijk de uitvoering en de regelgeving doorlichten op frauderisico’s.