Ministerie van EL&I geeft impuls aan duurzame vis
Het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) ondersteunt 7 projecten in de visketen die werken aan verduurzaming. Vijf projecten krijgen een stimulans voor het doorlopen van een certificeringstraject; 2 projecten een betere verwerking en afzet in de visketen.
Certificering in de visketen
De regeling 'Certificering in de visketen' werd voor de tweede keer opengesteld. Iedere samenwerkende visserijonderneming of beroepsorganisatie die zijn product wil laten certificeren voor een duurzaamheidskeurmerk kon een aanvraag indienen. Binnen deze regeling zijn 5 projecten goedgekeurd die in totaal ruim € 450.000 ontvangen. Hiervan is de helft afkomstig uit het Europees Visserijfonds.
Vier van de projecten zijn voor het keurmerk Marine Stewardship Council. Eén project wil een traject doorlopen om zich te laten certificeren voor het keurmerk Friend of the Sea.
Van deze projecten zijn er 3 afkomstig uit de platvisvloot (tong- en scholvisserij). Twee tong- en scholvissers gaan een traject in voor de boomkormethode; een andere tongvisser gaat een traject doorlopen voor de twinrigmethode. Het vierde project dat is goedgekeurd is voor de Noorse kreeft, waarbij de visser gebruik maakt van de ottertrawl. Het vijfde project is van kabeljauwvissers die hun staandwanttechniek willen laten certificeren.
De regeling was dit jaar ook opengesteld voor binnenvisserij en viskweek. Vanuit die hoek zijn geen aanvragen ingediend die aan de subsidievoorwaarden voldeden.
Investeringen in verwerking en afzet
Er zijn 2 projecten goedgekeurd die in totaal € 700.000 krijgen. Hiervan is de helft afkomstig uit het Europees Visserijfonds.
Eén van de projecten richt zich op de investering in een gerobotiseerde ergonomische verpakkingslijn waarmee onder andere ingespeeld kan worden op nieuwe wensen en eisen van de detailhandel en de versheidstermijn van verse mosselen verlengd kan worden.
Het tweede project concentreert zich op de investering in een high-tech pasteurisatiemethode. De aanvrager wil de methode toepasbaar maken voor mosselen. Met behulp van deze (magnetron) technologie kunnen de mosselen in vijf minuten tijd worden gepasteuriseerd in tegenstelling tot de zestig minuten die nodig zijn met de huidige methoden.