Onderzoek naar kenmerken slachtoffers van geweld tegen werknemers met een publieke taak
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat niet alleen tussen sectoren maar ook binnen sectoren grote verschillen zijn in de mate waarin werknemers slachtoffer worden van agressie en geweld. Vanuit het programma Veilige Publieke Taak is daarom een analyse uitgevoerd op bestaande databestanden om kenmerken van slachtoffers te achterhalen (rapport TNS-NIPO). Ook zijn interviews gehouden met slachtoffers uit diverse sectoren (rapport Verwey-Jonker).
Download 'Onderzoek naar kenmerken slachtoffers van geweld tegen werknemers met een publieke taak' 1/2
Download 'Onderzoek naar kenmerken slachtoffers van geweld tegen werknemers met een publieke taak' 2/2
Uit het onderzoek van Verwey-Jonker komt naar voren dat er geen éénduidige norm is op basis waarvan werknemers bepalen of zij agressie en geweld tolereren, hier tegen optreden, dit melden bij de leidinggevende, of aangegeven bij de politie. In bepaalde situaties heeft met begrip voor de burger/klant, zeker als deze geëmotioneerd zijn en zich daardoor afreageren op de organisatie. Persoonlijke bedreigingen lijken echter nooit getolereerd te worden.
Uit de analyse van TNS-NIPO blijkt dat de specifieke functie en de kenmerken die bij een bepaalde taak horen - zoals het dragen van een uniform, het brengen van slecht nieuws en de inrichting van de werkruimte - meer invloed hebben op het slachtofferschap dan persoonskenmerken (zoals sexe, leeftijd). Ook blijkt dat de invloed van persoonskenmerken verschilt per sector, hetgeen opnieuw lijkt te wijzen op de invloed van het specifieke karakter van het werk en de werkomgeving.
Aangezien werknemers die veel agressie en geweld meemaken zich ook daadwerkelijk onveiliger voelen en kritischer zijn over het door de werkgever gevoerde beleid, is het van belang dat werkgevers zich hiervan bewust zijn en in hun beleid meer rekening houden met werknemers die veelvuldig en herhaaldelijk slachtoffer zijn.