Europese boeren meer belonen voor innovatieve, concurrerende en duurzame landbouw
Het Europese landbouwbeleid wordt ingrijpend hervormd. Het kabinet heeft de reactie op de visie van de Europese Commissie op het nieuwe landbouwbeleid vastgesteld. Het kabinet zet in op versterking van de concurrentiekracht en het innovatievermogen van de Nederlandse boeren. Daarnaast wil het kabinet een beloning voor maatschappelijke prestaties die boeren leveren, zoals het beheer van het landschap. Het kabinet wil dat het nieuwe Europese landbouwbeleid een bijdrage levert aan de 'groene groei': duurzame, innovatieve én concurrerende landbouwbedrijven die kwalitatief goed voedsel produceren.
Het kabinet wil met het nieuwe landbouwbeleid de marktoriëntatie van de landbouw versterken, waarmee de voedselzekerheid wordt gediend. Tegelijkertijd moeten bedrijven duurzaam voedsel produceren, zowel economisch als ecologisch. Het kabinet wil dat de huidige directe betalingen aan de agrariërs worden omgevormd tot doelgerichte betalingen. Agrariërs worden dan beloond voor bijvoorbeeld bovenwettelijke prestaties op het gebied van milieu en dierenwelzijn of voor het leveren van groene en blauwe diensten zoals landschap- en waterbeheer. Veranderingen moeten wel stapsgewijs worden ingevoerd om de betrokken bedrijven de gelegenheid te geven zich aan te passen. De landbouwsector moet daarvoor een duidelijk toekomstbeeld krijgen van de veranderingen.
Het kabinet ziet goede aanknopingspunten in de visie van de Europese Commissie. De ideeën van de Commissie zijn een grote stap op weg naar een eerlijker en maatschappelijk verantwoorde beloning van een krachtige en innovatieve sector. Wel zullen er voor de uitwerking en verdere invulling hiervan in de komende maanden nog forse stappen moeten worden gezet. Hiervoor wil het kabinet de maatschappelijke dialoog met de betrokkenen organisaties voortzetten. Deze dialoog heeft in de afgelopen tijd al veel bijgedragen aan de visievorming van het kabinet over het nieuwe landbouwbeleid. Nu verwacht het kabinet dat deze dialoog zal bijdragen aan de verdere invulling hiervan.
Een ander speerpunt van het kabinet is het streven naar vermindering en vereenvoudiging van de regels, ook in het Europees landbouwbeleid. Dat betekent minder administratieve lasten en een efficiëntere uitvoering. Het kabinet heeft daarom recent onderzoekspilots gestart in vier verschillende gebieden. Hier wordt onderzocht welke meerwaarde samenwerkingsverbanden hebben voor het bereiken van bijvoorbeeld natuurdoelen, maar ook hoe daarmee de uitvoering van het landbouwbeleid efficiënter en effectiever kan verlopen.