25 november: Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen
Over de hele wereld wordt er tijdens deze dag extra stil gestaan bij het nog steeds voorkomende en in sommige streken zelfs toenemende, geweld tegen vrouwen. BZ heeft samen met andere organisaties het Millenniumakkoord 'Geweld tegen vrouwen de wereld uit' ondertekend. Binnen dit akkoord is door BZ €21 miljoen beschikbaar gesteld om in acht verschillende landen programma's te starten die geweld tegen vrouwen tegen moeten gaan.
Internationale vrouwendag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties, en is gekozen omdat op 25 november 1960 in de Dominicaanse republiek drie politiek activistische vrouwen werden vermoord.
Geweld tegen vrouwen vindt wereldwijd elke dag plaats. Geweld is een grote belemmering voor vrouwen om te functioneren in huis en in de samenleving. Ook is het een schending van de fundamentele rechten van vrouwen en meisjes op gezondheid, veiligheid en lichamelijke integriteit. Aan deze schendingen en belemmeringen moet een eind worden gemaakt. Het gaat hierbij niet alleen om de ‘traditionele’ vormen van geweld, maar ook om specifieke vormen van geweld, zoals geweld tegen vrouwelijke vluchtelingen, vrouwenhandel, eerwraak, huiselijk en seksueel geweld.
Twee feiten:
- Eén op de drie vrouwen wereldwijd heeft in haar leven met geweld te maken.
- Doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen tussen de 15 en 44 jaar is sexueel geweld.
De Nederlandse ambassades zijn in 2007 aan de uitvoering van de programma's uit het milleniumakkoord: 'Geweld tegen vrouwen de wereld uit' begonnen. Daarnaast worden vanuit het Mensenrechtenfonds zeven ambassades gesteund om programma’s rondom geweld tegen vrouwen uit te voeren. Deze landen zijn: Brazilië, El Salvador, Honduras, India, Jordanië, Marokko en Syrië.