Naamgevingceremonie Herculessen

De namen van de twee nieuwe C-130 Hercules-transportvliegtuigen zijn vandaag op Vliegbasis Eindhoven onthuld. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen nam deze actie samen met nabestaanden van de naamgevers voor zijn rekening. De G-781 heet nu officieel de ‘Bob van der Stok’, de G-988 ‘Willem den Toom’. Het 336 Squadron telt vier C-130’s.

Bob van der Stok en Willem den Toom

Een naamgevingceremonie is een bijzondere gebeurtenis, alleen voorbehouden aan de grote vastvleugelige toestellen van de Koninklijke Luchtmacht. Met een eigen naam kan het vliegende materieel zich duidelijk onderscheiden binnen haar missies, zoals bijvoorbeeld bij humanitaire inzet. Daarnaast is het een blijk van waardering en erkentelijkheid van de luchtmacht aan de luchtvarenden wiens naam een toestel draagt. Bovendien is elke vernoemde machine een vliegend bewijs van de rijke historie en tradities van de luchtmacht.

Beide ‘Herculessen’ zijn vernoemd naar luchtmachters van naam en faam. Bob van der Stok (1915-1993) onderscheidde zich in de Tweede Wereldoorlog als jachtvlieger, zowel bij de ‘Luchtvaartafdeeling’ als bij de Britse Royal Air Force. Voor zijn moedige en doortastende optreden ontving hij de Bronzen Leeuw, het Bronzen Kruis en tweemaal het Vliegerkruis. In zijn ruim 30-jarige militaire carrière vervulde Willem den Toom (1911-1998) vele functies. Hij behoort tot de belangrijkste opbouwers van de naoorlogse luchtmacht. Den Toom vervulde als eerste de functie van staatssecretaris van Defensie, speciaal belast met de Koninklijke Luchtmacht (1963-1965). In het Kabinet De Jong (1967-1971) was hij minister van Defensie.

Ontroerd

Directe nabestaanden van zowel Van der Stok als Den Toom woonden de naamgeving van de twee nieuwe C-130’s bij. Een ‘mooi, maar ook emotioneel moment’, vond Arjen den Toom. De zoon van de oud-minister was zichtbaar ontroerd door de plechtigheid. ‘Onze vader stond op met de luchtmacht en ging ermee naar bed. We zijn bijzonder trots dat dit werkpaardje van de luchtmacht nu zijn naam draagt.’