Marine duikt in de geschiedenis
Duikers van de Duik- en Demonteergroep (DDG) van de Koninklijke Marine zoeken vandaag in de Westerschelde naar restanten van het admiraalsschip De Walcheren. Het vlaggenschip verging op 27 november 1689 nabij de haven van Vlissingen.
Specialistische apparatuur heeft diverse onregelmatigheden op de bodem waargenomen. De Koninklijke Marine onderzoekt met de onderwaterrobot REMUS een gebied van 1000 bij 250 meter om deze onregelmatigheden te identificeren.
Uitdagende duik
"De kop van Vlissingen staat bekend om een sterke stroming en veel scheepvaart", legt het hoofd specialistische duikteams, luitenant-ter-zee Wiebe Wester uit. "Om veilig te kunnen werken zijn we afhankelijk van het tij. Hierdoor zijn er per dag slechts 2 momenten waarop gedoken kan worden."
Admiraalsschip
De sterke stroming en een harde zuidwestelijke wind, werd de Walcheren destijds noodlottig. Het schip met aan boord admiraal Cornelis Evertsen, liep op het havenhoofd en sloeg om. Hierbij lieten 20 bemanningsleden het leven. Jarenlang belemmerde het scheepswrak de doorgang en er volgden vele vergeefse pogingen om het te ruimen. Uiteindelijk is het met buskruit vernietigd, om de vaarroute naar de Koopmanshaven open te houden.
Documenten
-
Duikpeloton demonstreert meerwaarde voor civiele autoriteiten
Het Duikpeloton Havenbewaking heeft politie- en brandweervertegenwoordigers uit de Veiligheidsregio Groningen een demonstratie...
-
Marineduikers zorgen voor veilig IJ tijdens Sail
Terwijl Amsterdam zich opmaakt voor Sail 2010, liggen 15 duikers van de Koninklijke Marine in het donkere water van het IJ. Op...