Minister Opstelten bezoekt nagebootste hennepwekerij

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft op 17 november in Den Haag een nagebootste hennepkwekerij bekeken. Deze wordt gebruikt om gemeenten, politie, rechters en het openbaar ministerie voor te lichten over de technieken die worden gebruikt in de georganiseerde hennepteelt en de risico’s die daaraan verbonden zijn.

De nagebootste kwekerij is ingebouwd in een container en laat de gevaren, ernst en professionaliteit van de georganiseerde hennepteelt zien. Zo wordt bijvoorbeeld getoond hoe elektriciteit wordt afgetapt, welke middelen criminelen inzetten om berovingen door andere criminelen te voorkomen en welke apparatuur er is om hennep te verwerken en te telen.

Volgens Opstelten is het belangrijk dat partijen, die betrokken zijn bij de aanpak van hennepteelt, hiervan op de hoogte zijn. Daarom heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie een financiële bijdrage geleverd aan de ‘contrainer’. Er zijn al voorlichtingssessies gegeven aan het merendeel van de parketten, rechtbanken en gerechtshoven. In december wordt deze voorlichting voltooid.

Canachoppers

Bij zijn rondleiding door de contrainer kreeg Opstelten tevens een demonstratie van twee zogeheten canachoppers; kleine, onbemande helikopters – uitgerust met onder meer camera’s, infraroodapparatuur en geursensoren – die worden gebruikt bij het opsporen van hennepkwekerijen.

Hennepteelt omvangrijke illegale sector

Volgens de minister is hennepteelt in Nederland een omvangrijke illegale sector geworden, waarbij ook huisjesmelkers, elektriciens en zogenoemde growshops betrokken zijn. Opstelten vind de ondersteuning vanuit de ‘bovenwereld’ zorgwekkend omdat dit de Nederlandse rechtsorde ondermijnt. Het kabinet Rutte wil criminele organisaties, die zich bezighouden met hennepteelt, daarom meer en harder aanpakken.

Extra investering ontnemen crimineel vermogen

Een belangrijk onderdeel van die aanpak is het ontnemen van crimineel vermogen. Direct na het ontdekken van een hennepkwekerij wordt berekend wat er met de teelt van hennep is verdiend, zodat er meteen beslag kan worden gelegd op het criminele vermogen. Het kabinet wil extra investeren in capaciteit om crimineel geld op te sporen. Deze investering loopt op tot 21 miljoen euro vanaf 2013. Naar verwachting levert dit extra ontvangsten op die oplopen tot 60 miljoen euro in 2018.