Aziatische boktor gevonden in Almere
In een boom op het bedrijventerrein De Vaart in Almere Buiten zijn sporen van de Aziatische boktor gevonden. Deze boktor is zeer schadelijk voor loofbomen en struiken. Europese regels vereisen dat er maatregelen worden genomen om de verspreiding van deze boktor tegen te gaan.
In een straal van 100 meter worden de bomen verwijderd en onderzocht. Daarnaast worden in een straal van 1000 meter bomen en struiken onderzocht op verschijnselen van de Aziatische boktor. Dit gebied blijft 4 jaar lang onder toezicht van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) om te kijken of er niet meer besmettingen zijn geweest. Uit het gebied met een straal van 500 meter rondom de vondst mogen geen delen van bomen of struiken, zonder toestemming van de nVWA, worden vervoerd.
Oost-Aziatische boktor
De Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis) is familie van de Oost-Aziatische boktor (Anoplophora chinensis) die eind 2009 in Boskoop werd gevonden. Er zijn ook verschillen. De Oost-Aziatische boktor voelt zich meer thuis in de onderkant van de stam en de Aziatische boktor huist hoger in de boom. Daardoor valt een besmetting met de Aziatische boktor niet altijd op. De levenscyclus van een boktor - van eitje, via larve tot boktor - is ongeveer 3 jaar.
Esdoorn
Het is de eerste keer dat deze Aziatische boktor in Nederlandse planten is aangetroffen. Bij eerdere boktorvondsten in planten in ons land ging het altijd om de Oost-Aziatische boktor. De Aziatische boktor is wel eerder in en bij verpakkingshout uit Azië aangetroffen. De gemeente Almere heeft bij het snoeien van de bomen de besmetting gevonden. De esdoorn is waarschijnlijk al enkele jaren aangetast; er zaten zo'n 16 uitvlieggaten in, waarvan enkele ouder dan een jaar. Ook in andere bomen zijn sporen gevonden. Deze bomen worden verwijderd en verder onderzocht.