Steun in de rug voor mediation

Er komt meer ruimte voor mediation in burgerlijke en handelszaken binnen de Europese Unie. De verwachting is dat de Nederlandse burger en het bedrijfsleven zullen profiteren omdat straks in alle lidstaten duidelijke voorwaarden gelden.

Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat op 12 november door minster Opstelten van Veiligheid en Justitie bij de Tweede Kamer is ingediend en waarmee een Europese mediationrichtlijn wordt omgezet in Nederlands recht.

Hoewel de richtlijn voor Nederland niet leidt tot ingrijpende beleidswijzigingen, zijn enkele aanpassingen noodzakelijk. Zo ziet de richtlijn bescherming van de vertrouwelijkheid van mediation als een belangrijke voorwaarde om het gebruik van mediation te bevorderen. Straks kan een mediator niet worden verplicht in een gerechtelijke of arbitrale procedure te getuigen over informatie die voortvloeit of verband houdt met de mediation, behalve als de openbare orde in het geding is of openbaarmaking van de inhoud van de afspraken nodig is voor de uitvoering van de overeenkomst. Overigens zijn partijen vrij om de mediator wel toe te staan om te getuigen. Verder zorgt het wetsvoorstel ervoor dat rechtsvorderingen tijdens de mediation niet verjaren.

Mediation steeds belangrijker voor geschiloplossing

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een bemiddelaar – of mediator -personen, partijen of groepen die een geschil hebben met elkaar in gesprek brengt om zo tot een oplossing te komen. In de afgelopen tien jaar is mediation voor de praktijk van geschiloplossing steeds belangrijker geworden. Vanuit het Juridisch Loket namen in de periode 2006-2008 de verwijzingen toe van 1412 naar 2419. Ook de gerechten lieten een stijging zien: 2.133 verwijzingen in 2006 tegenover 3.708 in 2008.