Leers: veiligheidsklep bij vrijstelling visumplicht Albanië en Bosnië-Herzegovina

Inwoners van Albanië en Bosnië-Herzegovina kunnen binnenkort vrij reizen naar de EU, maar de visumvrijstelling geldt niet zonder voorwaarden. Op aandringen van minister Leers (Immigratie en Asiel) heeft de Europese Commissie de mogelijkheid opengehouden om de visumvrijstelling snel op te schorten als blijkt dat grote groepen uit deze twee landen - of uit andere westelijke Balkanlanden - in de EU asiel proberen aan te vragen of als zij in EU-landen proberen te werken of er willen blijven wonen.

Onder die voorwaarde kon Nederland akkoord gaan met dit voorstel, dat vervolgens unaniem werd aangenomen door de Europese ministers voor asiel- en immigratiebeleid. Leers: "Ik heb nu meer bereikt dan als ik nee had gezegd. Ik heb er nu een veiligheidsklep op kunnen zetten. Dat houdt in dat de visumplicht opnieuw wordt ingevoerd als Albanezen en Bosniërs zich massaal in EU-landen vestigen. En die veiligheidsklep geldt voor alle Balkanlanden."

De Tweede Kamer toonde zich vorige week nog bezorgd dat het verdwijnen van de visumplicht tot een toevloed van Albanezen en Bosniërs naar het westen zal leiden.
Omdat een grote meerderheid van de EU-landen voorstander was van de visumvrijstelling, kon Nederland dit niet meer tegenhouden. Leers gaf toen al wel aan de zorgen van de Kamer te delen en te zullen proberen tot een aanscherping te komen. Dat is gelukt; in de aanloop naar de vergadering met zijn Europese collega's vond hij steun voor de mogelijkheid om de visumvrijstelling snel tijdelijk op te schorten. De Europese Commissie nam zijn voorstel daarop over.

De vrijstelling van visumplicht geldt voor houders van een biometrisch paspoort. Zij mogen drie maanden in de EU verblijven, maar niet werken.