Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Voordewind, Irrgang, Dikkers, Van der Staaij, Ten Broeke, Peters over topsalarissen bij SNV
Geachte Voorzitter,
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Voordewind, Irrgang, Dikkers, Van der Staaij, Ten Broeke en Peters over topsalarissen bij ontwikkelingsorganisatie SNV. Deze vragen werden ingezonden op 25 juni 2010 met kenmerk 2010Z09954.
De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken,
Ben Knapen
Antwoorden van de heer Knapen, Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Voordewind, Irrgang, Dikkers, Van der Staaij, Ten Broeke en Peters (ChristenUnie, SP, PvdA, SGP, VVD, GroenLinks) over topsalarissen bij ontwikkelingsorganisatie SNV.
Vraag 1
Afgaande op berichten 1) over het voorstel van SNV om de hoge directiesalarissen te bevriezen en de reactie van u hierop om deze hoge salarissen te verrekenen met de subsidie: op wat voor manier gaat u dit voorstel in de praktijk brengen? Kunt u aangeven hoe deze verrekening vorm krijgt? Vanaf wanneer gaat dit in? Zal dat met terugwerkende kracht zijn?
Antwoord
Vastgestelde verschillen tussen directiesalarissen en de DG-norm kunnen achteraf worden verrekend met de eveneens achteraf vastgestelde subsidie over een bepaald jaar. Hierbij wordt rekening gehouden met de beloningscomponenten: bruto salaris, vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Over de manier waarop verrekening van de vastgestelde verschillen plaats zal vinden, zal ik met SNV zo spoedig mogelijk nadere afspraken maken.
Vraag 2
Zijn er nog meer ontwikkelingsorganisaties die niet onder het medefinancieringsstelsel (MFS) vallen, waar hoge salarissen worden uitgekeerd, boven de afgesproken bovengrens van salarissen voor directeuren? Zo ja, welke?
Antwoord
Ik verwijs u naar de kamerbrief van 27 oktober 2010 (DSO/MO-480/10) betreffende het onderzoek naar directeurssalarissen.
Vraag 3
Bent u bereid aan te dringen op een plafond voor salarissen bij ontwikkelingsorganisaties die voor het grootste deel door de overheid worden gefinancierd, ook als deze organisaties niet onder het MFS vallen? Zo ja, kan dat op korte termijn? Zo nee, waarom niet?
Antwoord
Ja. Ik zal met niet MFS organisaties die grotendeels door de overheid worden gesubsidieerd nadere afspraken maken om aan de DG-norm te gaan voldoen. Voor MFS organisaties is de DG-norm zoals bekend per 1 januari 2011 van kracht.
1) Nu.nl, 23 juni 2010
http://www.nu.nl/economie/2276633/ontwikkelingsorganisatie-bevriest-salaris-directie.html
De Telegraaf, 24 juni 2010
http://www.telegraaf.nl/binnenland/7030250/_Verhagen_kort_hulporganisatie_.html?sn=binnenland
Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Driessen (PVV), ingezonden 25 juni 2010 (vraagnummer 2010Z09924)