Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Peters, Van Dam, Voordewind en Van Bommel over de mensenrechtensituatie in Indonesië
Graag bied ik u, mede namens de minister-president, hierbij de antwoorden aan
op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Peters (Groen Links), Van Dam
(PvdA), Voordewind (ChristenUnie) en Van Bommel (SP) aan de minister van
Buitenlandse Zaken en de minister-president over de mensenrechtensituatie in
Indonesië. Deze vragen werden ingezonden op 4 oktober 2010 met kenmerk
2010Z14066.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Dr. U.Rosenthal
Vragen van de leden Peters (Groen Links), Van Dam (PvdA), Voordewind
(ChristenUnie) en Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse
Zaken en de minister-president over de mensenrechtensituatie in
Indonesië (Ingezonden 4 oktober 2010)
Vraag 1
Deelt u de mening dat de mensenrechtensituatie in Indonesië, onder andere de Molukken, ernstig is en dat veel vreedzame (mensenrechten)activisten onterecht in de gevangenis zitten en mishandeld worden door de Indonesische autoriteiten? Zo nee, waarom niet? Maakt u zich ook ernstig zorgen over deze ontwikkelingen?
Antwoord op vraag 1
De laatste jaren is in de mensenrechtensituatie in Indonesië verbetering gekomen, mede door toedoen van de huidige regering die in toenemende mate aandacht besteed aan bescherming van mensenrechten. Indonesië heeft de afgelopen jaren ook diverse internationale verdragen op het gebied van mensenrechten geratificeerd, waaronder het internationale convenant voor politieke en civiele rechten. Tegelijkertijd blijven er punten van zorg bestaan. Nederland volgt de mensenrechtensituatie in Indonesië nauwlettend, zowel bilateraal als in EU-verband, en vraagt permanent aandacht voor de zorgpunten bij de Indonesische autoriteiten.
In uw vraag verwijst u, naar ik aanneem, naar de hoge strafmaat die is toegepast bij de veroordeling van vreedzame activisten die regionale symbolen hebben getoond, die door de Indonesische autoriteiten als separatistisch worden gekwalificeerd. Nederland heeft hierover diverse keren nadrukkelijk zijn verontrusting uitgesproken. Ook is bij herhaling met Indonesië gesproken over de behandeling van gevangenen in detentie naar aanleiding van berichten over mishandeling of het onthouden van medische zorg aan deze gevangenen.
Vraag 2
Bent u bereid tijdens het bezoek van de Indonesische president aan Nederland de mensenrechtensituatie in Indonesië, in het bijzonder op de Molukken en West Papua, ter sprake te brengen.
Vraag 3
Bent u bereid een verslag van uw ontmoeting(en) met de president en zijn staf naar de Kamer te sturen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord op vraag 2 en 3
Zoals bekend heeft het bezoek van de president op de voorziene data geen doorgang gevonden.