Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid De Roon over vermeende verkrachtingen van vredesactivistes door Palestijnen in Judea en Samaria
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid De Roon over vermeende verkrachtingen van vredesactivistes door Palestijnen in Judea en Samaria. Deze vragen werden ingezonden op 24 september 2010 met kenmerk 2010Z13543.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid de Roon over de vermeende verkrachtingen van vredesactivistes door Palestijnen in Judea en Samaria. ( Ingezonden 24 september 2010)
Vraag 1
Kent u het bericht “ Arabs Harass Female 'Peace' Activists; Left Silences Victims ’? 1)
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Is het waar dat vrouwelijke vredesactivisten die naar Judea en Samaria gaan om steun te betuigen aan Palestijnse verzetsgroepen, daar systematisch worden gemolesteerd en verkracht door leden van die groepen?
Vraag 3
Onderschrijft u dat het bewust verhullen van verkrachtingen en lichamelijke en fysieke intimidatie/ geweld van en tegen vrouwelijke vredesactivisten door de Palestijnen in Judea en Samaria, om dezelfde Palestijnen niet te beledigen, de omgekeerde wereld is?
Vraag 4
Deelt u de mening dat linkse activisten die verkrachte vrouwelijke vredesactivisten onder druk zetten om geen aanklacht hierover in te dienen – met als reden de strijd tegen de “bezetting” niet te beschadigen – Israël ten koste van alles, zelfs de waarheid, in een zwart daglicht willen plaatsen?
Vraag 5
Erkent u dat de linkse activisten kennelijk alles uit de kast halen om Israël te veroordelen met betrekking tot de “bezetting”, maar zelf crimineel gedrag verdoezelen en zelfs bevorderen door de verkrachtingsslachtoffers het recht te ontnemen aangifte te doen omtrent het aangedane leed? Erkent u dat daarmee die linkse activisten in feite zelf medeplichtig worden en dus crimineel?
Vraag 6
Zijn er gevallen bij u bekend van Nederlandse slachtoffers van dergelijk seksueel geweld? Zo ja, welke maatregelen heeft u genomen c.q. bent u bereid hieromtrent te nemen?
Vraag 7
Wilt u een nader onderzoek in (doen) stellen naar dit fenomeen om zo veel mogelijk feiten boven water te krijgen?
Antwoord
In algemene zin geldt dat het tegengaan van (seksueel) geweld tegen vrouwen een belangrijke pijler is van het Nederlands buitenlands beleid en de Nederlandse mensenrechtenstrategie. Daarnaast is Nederland, zowel in bilateraal als in multilateraal verband, voorvechter van het tegengaan van straffeloosheid.Mij is geen informatie bekend over het fenomeen dat u beschrijft, ook niet over mogelijke Nederlandse slachtoffers. Op basis hiervan zie ik geen aanleiding voor de Nederlandse overheid om nader onderzoek te (laten) verrichten.