Nederlandse kaas: Edam Holland en Gouda Holland nu Europees beschermd
Als er op kaas 'Gouda Holland' of 'Edam Holland' staat dan is deze gegarandeerd van Nederlandse bodem. De Europese Commissie heeft Gouda Holland en Edam Holland erkend als Beschermde Geografische Aanduiding. Dat betekent dat deze kazen in Nederland zijn gemaakt van melk afkomstig van Nederlandse koeien en op traditionele manier zijn bereid en natuurlijk gerijpt zijn. Het Europese logo garandeert een hoge kwaliteit gekoppeld aan de herkomst van de kaas.
Minister Verburg is trots op de Europese bescherming: 'Het ministerie, het Productschap Zuivel en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) hebben zich hiervoor jarenlang ingezet. Het is goed dat de consument duidelijkheid krijgt over kwaliteit en oorsprong met de beschermde benamingen 'Gouda Holland' en 'Edam Holland'. Dat biedt ook in het buitenland duidelijkheid én kansen voor de export.'
Voldaan aan eisen
Nederland exporteert miljoenen kilo's Gouda- en Edammerkaas naar het buitenland. De Beschermde Geografische Aanduidingen 'Gouda Holland' en 'Edam Holland' kunnen alleen dan worden gebruikt als voldaan is aan de strenge, door de NZO en de producenten opgestelde, eisen die door Brussel zijn goedgekeurd.
Beschermde naam
Ook in het buitenland wordt 'Gouda'- of 'Edammer'-kaas gemaakt. Dat blijft mogelijk, maar deze kaas mag géén Gouda Holland of Edam Holland heten. De namen Gouda Holland en Edam Holland zijn begin jaren vijftig van de vorige eeuw vastgelegd voor kazen met een bepaalde samenstelling en bereidingswijze.
In 2009 produceerde Nederland 712 miljoen kilo kaas waarvan er 350 miljoen kilo nu onder de beschermde naam vallen. Van de productie gaat tweederde de grens over.