Hulpverleners Haïti ontvangen herinneringsmedaille (video)

60 Hulpverleners van het Urban Search and Rescue (USAR) team en 37 militairen hebben vandaag op de Van Ghentkazerne te Rotterdam de Herinneringsmedaille Humanitaire Hulpverlening bij Rampen ontvangen. De medaille werd ze toegekend voor hun inzet op Haïti na de zware aardbeving van 12 januari 2010.

De aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter kostte ruim 200.000 mensen het leven. 300.000 Mensen raakten gewond en ruim een miljoen Haïtianen werden dakloos. Een groot deel van Haïti werd verwoest.

60 Hulpverleners van het Urban Search and Rescue (USAR) team en 37 militairen hebben donderdag 7 oktober 2010 op de Van Ghentkazerne te Rotterdam de Herinneringsmedaille Humanitaire Hulpverlening bij Rampen ontvangen. De medaille werd ze toegekend voor hun inzet op Haïti na de zware aardbeving van 12 januari 2010.

Ingestort

De hulpverlening was niet altijd eenvoudig. Het straatbeeld van ingestorte huizen, ontheemde mensen en ontwrichte gezinnen die op straat leven, verstoken van basisvoorzieningen, maakte diepe indruk. “Jullie brachten hoop in een situatie van wanhoop en ellende”, sprak brigadegeneraal der mariniers Rob Verkerk die de medailles uitreikte. “U moest uw werk onder zware omstandigheden uitvoeren.”

Helpen

De aanvoer van hulpgoederen verliep moeizaam, de infrastructuur was verwoest en hulpgoederen konden maar mondjesmaat ter plaatse komen. De nood bij de bevolking was zeer hoog. Het uitdelen van noodrantsoenen in de stad verliep rustig, tot de situatie plots omsloeg. Mensen begonnen te trekken en duwen en de situatie dreigde ernstig uit de hand te lopen. “Met adequaat, professioneel en kordaat optreden heeft u de controle bewaard. Dit optreden was kenmerkend voor uw inzet gedurende de hele periode”, aldus Verkerk.

USAR

Nederland stuurde namens Ontwikkelingssamenwerking op 14 januari het USAR-team met 8 honden naar het rampgebied. Dit team zocht ruim een week onder het puin naar overlevenden. Ook 2 defensiemedewerkers maakten deel uit van het team.

Noodhulpdetachement

Op 15 januari vertrok het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan naar het rampgebied, met aan boord een team van vlootpersoneel, mariniers, militairen van de Arubaanse militie en marechaussees. Dit noodhulpdetachement was 12 dagen onafgebroken aan de slag om hulp te verlenen onder uitdagende omstandigheden. Van het uitdelen van hulpgoederen, het toegankelijk maken van de haven van Port-au-Prince, het begeleiden van konvooien tot het bevoorraden van ziekenhuizen en weeshuizen.

De militairen die nog in het Caraïbisch Gebied zijn geplaatst, ontvangen de herinneringsmedaille maandag 11 oktober uit handen van minister Eimert van Middelkoop.