Bedrijven bundelen ervaring in strijd tegen kinderarbeid
Bedrijven die actief zijn op het gebied van de bestrijding van kinderarbeid willen hun ervaring delen met branchegenoten. Daardoor kunnen meer bedrijven in hun sector kinderarbeid tegengaan, bijvoorbeeld bij de productie van kleding. Bedrijven gaven aan dat een goede samenwerking met lokale bedrijven en autoriteiten de basis is voor een effectieve aanpak van kinderarbeid. Bij het bestrijden van kinderarbeid pakken zij ook andere problemen, zoals het gebrek aan scholen, aan. Dit bleek in een gesprek dat een aantal Nederlandse bedrijven op dinsdag 5 oktober 2010 met minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gevoerd. Aan de gesprekstafel zaten onder meer vertegenwoordigers van C&A, touroperator TUI en pensioenuitvoerder APG.
Internationaal bedrijvennetwerk
C&A en APG bedrijven delen hun ervaringen via het internationale bedrijvennetwerk tegen kinderarbeid dat op 1 oktober 2010 van start is gegaan. Dit netwerk komt voort uit de Internationale Kinderarbeidconferentie die minister Donner in mei 2010 in Den Haag heeft georganiseerd. Het Initiatief Duurzame Handel (opgezet door werkgevers- en werknemersorganisaties, maatschappelijke organisaties en de overheid) zal dit bedrijvennetwerk met steun van de Nederlandse overheid in de startperiode begeleiden. Na de startperiode zal het netwerk ondergebracht worden bij Global Compact, de VN-organisatie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De aandacht van het bedrijvennetwerk zal vooral uitgaan naar risicovolle sectoren: de kledingindustrie, de katoen– en zadenteelt, cacao, toerisme en mijnbouw. De ervaringen met de bestrijding van kinderarbeid in deze sectoren zullen onder de aandacht van beleggingsfondsen, overheden en media worden gebracht, zodat hiermee rekening kan worden gehouden bij duurzaam beleggen en duurzaam inkopen.
Concreet voorbeeld
Tijdens het gesprek met minister Donner werd een concreet voorbeeld gegeven van de werkwijze van het netwerk: C&A wil ervaringen met duurzame katoenteelt gaan delen met Nederlandse bedrijven in de zaadbranche. De zaadbranche kwam onlangs in het nieuws vanwege kinderarbeid in India. Deze branche heeft al laten weten dit risico actief te willen aanpakken.
Internationale aandacht
Op 21 september jl. heeft de Nederlandse overheid aandacht gevraagd voor de bestrijding van kinderarbeid bij een VN-bijeenkomst in New York en de uitkomsten van de Haagse conferentie tegen kinderarbeid gepresenteerd. De Braziliaanse minister van Sociale Ontwikkeling, Marcia Lopes, kondigde daar aan dat Brazilië in 2013 een volgende wereldwijde kinderarbeidconferentie wil organiseren. De Nederlandse overheid streeft ernaar om bedrijven ook ik Brazilië een platform te geven om hun ervaringen te delen.