Cacaobranche op weg naar duurzame chocola
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de Europese cacaobranche opgeroepen nog meer stappen te zetten om alleen duurzame cacao te produceren. 'Voor de cacaobranche hebben we een sterker commitment nodig. Drie miljoen kleine boeren produceren met beperkte kennis en mogelijkheden. De sector moet betrokkenheid tonen en zijn verantwoordelijkheid nemen'. Volgens minister Verburg rust er een verantwoordelijkheid op de hele sector. Er worden hele goede stappen gezet, maar er moet op alle gebieden van people, planet én profit vooruitgang worden gemaakt.
Nederland is een belangrijke speler in de cocaosector. Amsterdam is de grootste cacaohaven ter wereld en 25% van alle cacao in de wereld wordt in Nederland verwerkt. Nederland is erg actief in de nationale en internationale activiteiten voor verduurzaming van de cacaosector. Dit voorjaar hebben de sector, verschillende non-gouvermentele organisaties en de overheid een intentieverklaring ondertekend. In 2025 moet de cacaoconsumptie in Nederland volledig duurzaam zijn.