Groeiende omzet in multifunctionele landbouw

De multifunctionele landbouw in Nederland zit in de lift. De omzet is met 28 procent gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek van LEI en PPO, beide onderdeel van Wageningen University & Research Centre, naar de omzet en impact van deze vorm van landbouw.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is blij met deze ontwikkeling: 'Hieruit blijkt de goede economische potentie van deze activiteiten op het platteland én het geeft een enorme impuls aan het verkleinen van de afstand tussen boeren en burgers. Denk aan al die kinderen die op boerderijen kinderopvang krijgen en dus kennismaken met het boerenbedrijf en het produceren van voedsel. Of aan al die honderden mensen die op een zorgboerderij werken, daar verantwoordelijkheid nemen en de ervaringen delen met anderen. Dat is goed voor de mensen en de samenleving.'

Nederlandse boeren maken steeds meer omzet met multifunctionele landbouwactiviteiten. De totale omzet uit zorgboerderijen, agrarische kinderopvang, boerderijverkoop, agrarisch natuurbeheer, recreatie & toerisme en boerderijeducatie steeg met circa 28 procent van 322 miljoen naar 411 miljoen euro in de periode 2007-2009. De sector agrarisch natuurbeheer had te kampen met minder subsidiegelden en had als enige sector te maken met een omzetdaling. Het is het tweede onderzoek naar de omvang en de impact, de vorige meting vond plaats in 2007. Beide onderzoeken gebeurden in opdracht van de Taskforce Multifunctionele Landbouw.

Meer zorgboeren

De sectoren in de multifunctionele landbouw doen het goed vergeleken met de totale primaire landbouw, want daar daalde de productiewaarde in dezelfde periode met 3,4 procent. In de periode 2007-2009 nam het aantal multifunctionele landbouwbedrijven niet toe. Bij sommige sectoren nam het aantal bedrijven af terwijl de omzet steeg. Zo verging het de bedrijven met recreatie en met boerderijverkoop. In de sectoren zorglandbouw en agrarische kinderopvang kwamen er wel meer bedrijven bij.

Professioneler

Multifunctionele ondernemers gaan steeds professioneler te werk. Dat blijkt onder andere uit het toenemend aantal ondernemers dat zich aansluit bij brancheorganisaties die kwaliteitseisen stellen aan hunleden zoals de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK). Behalve de kwaliteit neemt bovendiende omvang van de activiteiten van multifunctionele landbouwers toe. Deze schaalvergroting en professionalisering leiden tot meer inkomsten.

Groot effect multifunctionele landbouw

De maatschappelijke impact van de multifunctionele landbouw is groter dan alleen de extra gegenereerde omzet op individuele bedrijven, zo blijkt uit de impactmeting. Multifunctionele ondernemers onderhouden het landschap, ontvangen burgers op hun bedrijf en werken veel samen met andere partijen. Daarnaast ervaren zij meer arbeidsplezier dan voorheen, wordt het bedrijf aantrekkelijk voor opvolgers en starten vrouwen vaak de activiteiten. Wat de regionale economische effecten zijn is nog niet duidelijk.

Taskforce Multifunctionele Landbouw

Dit is goed nieuws volgens Roel Cazemier, voorzitter van de Taskforce Multifunctionele Landbouw. "Het toont aan dat de stimulansen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werken. Het inkomen van de gemiddelde agrariër is in 2009 gedaald. Dat de multifunctionele landbouw het beter doet, is goed voor de gehele agrarische sector en voor BV Nederland. Opvallend is ook dat door groei van de multifunctionele landbouw de relatie tussen boer en maatschappij herstelt. De tijdelijke Taskforce is door het ministerie ingesteld en blijft nog tot eind 2011 bestaan. Wij worden door deze resultaten extra gemotiveerd om door te gaan."

De Taskforce Multifunctionele Landbouw is in 2008 ingesteld door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om gedurende vier jaar de multifunctionele landbouw in Nederland te versterken.