Wijkbezoek Amersfoort: “Het gras is nu groener”

Het gaat beter in de Amersfoortse wijken Kruiskamp en Liendert, vinden de bewoners. Directeur-generaal Mark Frequin bezocht beide wijken op maandag 20 september 2010. “Ik hoop dat jullie vasthouden wat goed is.”

Behalve de aandachtswijk Kruiskamp, heeft Amersfoort ook een zogenaamde ‘40+’ wijk: Liendert. De 40+ wijken horen niet tot de 40 aandachtswijken, maar kennen wel soortgelijke problemen. Daarom krijgen ook zij geld voor de wijkenaanpak. Beide wijken maken onderdeel uit van het programma Amersfoort Vernieuwt. Het nieuwe college van Amersfoort wil dat programma voortzetten, maar wel herijken en vernieuwen. De bewoners krijgen daarbij meer verantwoordelijkheid.

Fietstocht

Directeur-generaal Mark Frequin begon zijn wijkbezoek in het centrum, in het museum Flehite, waar bewoners uit Kruiskamp hun veborgen schatten tentoonstellen. Van daaruit fietste hij langs diverse (kunst- en nieuwbouw-) projecten in beide wijken. Zo komt er in Liendert in 2012 een brede school, de ABC-school. Kinderopvang, basisonderwijs, welzijns- en zorginstellingen en het wijkcentrum gaan daar samen onder één dak. Tot die school klaar is, vinden de (naschoolse) kinderactiviteiten plaats in wijkcentrum De Roef. Ook het vrouw- en kindcentrum DeaDia en de peuterspeelzaal zitten daar. De speeltuin, een ‘verborgen pareltje’, is nu beter te vinden door de kinderen uit de wijk. Hier vinden ook andere activiteiten plaats, zoals theatersport, een kaartclub en Zumbalessen. In het weekend wordt de speeltuin beheerd door vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk

In Liendert ligt de nadruk op werk. In het woningcomplex De Horsten worden garageboxen omgebouwd tot startersruimtes. En in de etalage van het Werkpunt, dat werken en leren combineert, hangen vacatures voor vrijwilligersbanen zoals ‘chauffeur en ‘boerderijdierverzorger’. Marieke Broersma geeft een toelichting op het Werkpunt, dat op 7 december 2009 werd geopend. Nieuw is dat buurtvoorlichters uit de wijk de bewoners, vooral de analfabeten, bij allerlei activiteiten betrekken. De voorlichters krijgen een MBO-opleiding op niveau 3. “Waar loop je tegenaan?”, wil Frequin weten. “Ik zou willen dat meer mensen zich aanmelden als vrijwilliger”, antwoordt Broersma. “Dat is een goede opstap naar een betaalde baan.”

Gras

Het wijkbezoek eindigt in De Groene Stee in Liendert. Hier eet en discussieert Frequin met een aantal actieve bewoners. “Kan iedereen actief worden?”, vraagt wethouder Mirjam Barendregt. “Nee”, denkt Zehra Saraç, “veel bewoners hebben geen tijd of interesse of zijn analfabeet. ”Kunstenaars Hetty de Vries vindt dat dat ook niet hoeft. “Er is altijd een kleine groep die het voortouw neemt. Frequin wil weten wat het grootste probleem is. “Inbraken”, zeggen de bewoners. Maar ook geluidsoverlast en drugsgebruik. Wijkbewoner Edwin de Wit van de Wijktafel, waarin bewoners beslissen over de inzet van professionals op het gebied van veiligheid, vindt dat het wel beter gaat en dat het gevoel van veiligheid is toegenomen: “Bij ons in de wijk is het gras groener geworden.” Frequin: “Ik hoop dat jullie dat vasthouden."