Doorgezaagde bunker toont gebied Waterlinie
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Gelderse gedeputeerde Annelies van der Kolk onthullen zaterdag 25 september een doormidden gezaagde bunker in de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Met de onthulling van het object wordt het project Molenkade naast de A2 in de gemeente Culemborg opgeleverd. Vanaf de middeleeuwse Diefdijk is dwars door de bunker heen een nieuw waterrijk natuurgebied zichtbaar. Het gebied is ingericht om te laten zien hoe de Waterlinie vroeger werkte om de vijand tegen te houden.
De bunker en omgeving zijn een ontwerp van landschapsarchitect Ronald Rietveld (onder andere winnaar van de Prix de Rome architectuur) en kunstenaar Erick de Lyon. Het doorzagen van de bunker is een kunststuk op zich geweest. De bunker is gemaakt van gewapend beton van meer dan 2 meter dikte. Het doorzagen met een diamantzaag duurde ruim vier weken.
Project Molenkade
Het projectgebied Molenkade is 75 hectare groot en ligt tussen de snelweg A2, de Diefdijk en de Culemborgse Vliet in de gemeente Culemborg. Het project is in 2006 gestart en gefinancierd door de provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland, de gemeente Culemborg en het Rijk. De totale projectkosten bedroegen circa 3 miljoen euro.
Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie die is aangelegd tussen 1815 en 1940 en die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De Linie bestaat uit 46 forten en vijf vestingsteden en wordt verbonden door in totaal 1000 militaire en waterbouwkundige objecten en het omliggende open landschap. In 1999 werd het gebied aangewezen als Nationaal Project en het is inmiddels ook één van de twintig Nationale Landschappen. Het Nationaal Project, waarin veel publieke en private partijen samenwerken, heeft als doel om dit typisch Nederlandse landschap met het behoud van de aanwezige kernkwaliteiten verder te ontwikkelen. Dit gebeurt door de voormalige militaire objecten te bewaren als erfgoed door aan die objecten en het omliggende gebied een nieuwe maatschappelijke functie te geven.