Verwacht lerarentekort neemt af
Het lerarentekort zal de komende jaren minder groot worden dan eerder werd verwacht. Oorzaken van de verwachte afname zijn de extra investeringen in het beroep van leraar en de economische recessie. Dit blijkt uit de nota Werken in het Onderwijs 2011 die minister Rouvoet en staatssecretaris Van Bijsterveldt naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Meer studenten, langer werken
Door de extra investeringen in het beroep van leraar is het aanbod aan leraren toegenomen. Ook de economische crisis zorgt voor een afname van het tekort. Als gevolg van deze ontwikkelingen kiezen meer studenten voor het leraarsberoep en is de uitstroom naar de marktsector lager dan eerder verwacht. Bovendien blijven oudere leraren langer doorwerken. De gemiddelde leeftijd om met pensioen te gaan is in een paar jaar tijd gestegen van 60,4 jaar naar 62,7 jaar.
In het basisonderwijs worden er zelfs geen wezenlijke tekorten verwacht de komende jaren. In het voortgezet onderwijs ontstaat door de uitstroom van oudere leraren de komende acht jaar nog wel een tekort van ca. 3000 voltijdbanen. Uit het rapport blijkt dat zonder de beloningsmaatregelen uit het Actieplan Leerkracht het tekort in het voortgezet onderwijs zou zijn verdubbeld.
Hogere schalen
Hogere schalen
In het Actieplan staat vastgelegd dat schoolbesturen extra geld krijgen om meer leraren in een hogere schaal te kunnen belonen. Dit vergroot de loopbaanmogelijkheden en de aantrekkelijkheid van het leraarsberoep. In het voortgezet onderwijs in de Randstad is het aandeel leraren dat betaald wordt in een hogere schaal met 9 procentpunt gestegen.
De extra investering in leraren in 2010 is € 611 miljoen. De investeringen op basis van het Actieplan Leerkracht blijven de komende jaren overeind en nemen ieder jaar toe tot € 1 miljard structureel. Het gaat naast de investeringen in extra beloningsmaatregelen om investeringen in bijscholing (lerarenbeurs) en de kwaliteit van de lerarenopleidingen.
Arbeidstevredenheid
Leraren gaan graag naar hun werk: de arbeidstevredenheid van medewerkers in het onderwijs is in de periode 2007-2009 toegenomen (van gemiddeld 74% naar 79%) en is gemiddeld hoger dan die van de marktsector (van 72% naar 73% gestegen). Ook de 'tevredenheid met de organisatie' is in alle onderwijssectoren toegenomen. Het mbo scoort hier echter laag. Daar is 44% van de medewerkers tevreden. Dat is lager dan de andere onderwijssectoren (gemiddeld 58% en de markt 64%).
Lerarenregister
De voorbereidingen voor het instellen van registers voor leraren in het voortgezet onderwijs, primair onderwijs en het (voorbereidend) beroepsonderwijs zijn in volle gang. Deze worden in 2011 opengesteld. Het gaat om privaatrechtelijke registers die worden ontwikkeld en bijgehouden door de beroepsvereniging van leraren. Een register voor leraren kan bijdragen aan de kwaliteit van het beroep doordat het leraren stimuleert hun bekwaamheid op niveau te houden en te verbeteren.