Troonrede 2010: financiële maatregelen noodzakelijk
'Structurele financiële maatregelen zullen nú genomen moeten worden.' Om het hoge overheidstekort terug te dringen, komt de regering met voorstellen die de overheidsfinanciën op termijn zullen verbeteren.
Dat schrijft de regering in de Troonrede die koningin Beatrix op 21 september 2010 in de Ridderzaal heeft uitgesproken.
Voorwaarde voor een duurzame ontwikkeling en welvaart is een stabiel begrotingsbeleid. 'Aanvullende voorstellen om het jaarlijkse tekort op de begroting terug te dringen, zijn onvermijdelijk. Noodzakelijke middelen om de economie te stimuleren heeft de regering reeds ingezet. Niet langer kan dit beleid ongewijzigd worden gecontinueerd', sprak de Koningin.
De regering blijft zich ook inzetten om de werkloosheid terug te dringen. 'In deze moeilijke tijden is het belangrijk houvast te bieden aan alle inwoners van ons land, met een beleid dat gericht is op behoud van werkgelegenheid en versterking van de economie.'
Financiële sector
Een sterke en stabiele financiële sector is voor Nederland van bijzonder belang. 'Het is daarom essentieel dat het maatschappelijk vertrouwen in de sector wordt hersteld', schrijft de regering in de Troonrede.
Internationaal zijn al stappen gezet ter verscherping van het toezicht. De Nederlandse financiële sector heeft zelf verantwoordelijkheid getoond met de Code Banken. Voor het beheer van financiële instellingen die door de Staat zijn overgenomen, wordt een aparte structuur opgezet.
Pensioenen
Binnen het Nederlandse pensioenstelsel zijn maatregelen noodzakelijk, omdat de stijgende levensverwachting de pensioenuitkeringen onder druk zet.
'Om volgende generaties na een werkzaam leven te verzekeren van een goed pensioen, ligt een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd in de rede', sprak de Koningin.
Daarnaast heeft de economische crisis ernstige gevolgen voor de waarde van het pensioenvermogen. De regering hecht eraan dat de bestaande regelgeving wordt nageleefd, om het vertrouwen op lange termijn te herstellen.
Harmonieuze samenleving
Voor de samenleving zijn niet alleen financieel-economische ontwikkelingen doorslaggevend.
'Een harmonieuze samenleving is gebouwd op respect, verdraagzaamheid en wellevendheid. Dat vergt geven en nemen, tolerantie maar ook aanpassing. Dit is de verantwoordelijkheid van ons allen', sprak de Koningin.
Onderwijs
Kwaliteitsverbetering in het onderwijs is steeds een prioriteit van het regeringsbeleid geweest. 'Op die weg zullen nog veel stappen gezet moeten worden.'
Naast verwerving van kennis is daarbij ook de aansluiting bij het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt van belang. Bij de ambitie om Nederland tot een echt kennisland te maken, horen goed onderwijs en onderzoek.
In de vandaag ingediende begroting ontziet de regering het onderwijs. Daarnaast wordt het bedrijfsleven aangesproken op een hogere bijdrage voor ontwikkeling en onderzoek.