Prinsjesdag: veelzijdig militair ceremonieel in Hofstad
De krijgsmacht speelde vandaag, volgens traditie, een prominente rol in Den Haag. Eenheden van landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee dompelden de Hofstad in militair ceremonieel. Totaal waren ongeveer 2000 militairen en burgermedewerkers van Defensie betrokken bij de plechtigheden. De nauwe band tussen krijgsmacht en Koningshuis komt op de derde dinsdag in september duidelijk naar voren.
Koningin Beatrix opende rond het middaguur de Staten-Generaal. Prins Willem-Alexander en prinses Màxima vergezelden haar in de Gouden Koets op weg naar de Ridderzaal. De Prins van Oranje droeg het ceremoniële tenue van de Koninklijke Marine in de rang van commandeur. In de gala-glasberliner zaten prinses Margriet, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, prins Constantijn en zijn echtgenote prinses Laurentien.
Rijtoer
De ere-escorte in de Koninklijke stoet werd als altijd gevormd door onder meer detachementen van grenadiers en jagers, cavalerie en marechaussee. Langs de route van de koninklijke rijtoer stonden honderden militairen van alle krijgsmachtdelen opgesteld. Ook het Korps Nationale Reserve leverde met ruim 150 militairen hieraan een bijdrage. De militaire muziek, op deze eerste dag van het parlementaire jaar een vast gegeven, liet ook vandaag van zich horen. De verschillende fanfarekorpsen en kapellen begeleidden de militairen en luisterden de route op.
Gele Rijders
Vanaf het vertrek van de Koningin vanaf Paleis Noordeinde tot aan haar terugkeer gaf een batterij van 11e Afdeling Rijdende Artillerie op het Haagse Malieveld iedere minuut een saluutschot af. Deze zogenoemde Gele Rijders hebben een historische band met het koningshuis en Den Haag. Al tijdens de regering van Koning Willem II reed de eenheid voorop in de Koninklijke stoet bij de opening van de Staten-Generaal.
Tenues
Het merendeel van de militairen stond vandaag aangetreden in het zogenoemde dagelijks tenue. Daarnaast was een aantal detachementen gekleed in het ceremonieel tenue. Deze uniformen zijn een verwijzing naar de Nederlandse militaire krijgsgeschiedenis. De ceremoniële tenues worden gedragen tijdens bijzondere gebeurtenissen zoals Prinsjesdag.
Belangstelling
Duizenden belangstellenden waren naar de binnenstad van Den Haag gekomen om iets te proeven van de plechtige sfeer en een blik te werpen op de Koninklijke stoet. Gelukkig lukte dat onder een oranjezonnetje dat zich na een mistige ochtend, weliswaar waterig, toch nog liet zien.
Troonrede
Koningin Beatrix bedankte in de troonrede de Nederlandse militairen die zich de afgelopen jaren hebben ingezet in Afghanistan, in het bijzonder de provincie Uruzgan "om de bevolking te helpen bij het bouwen aan een betere toekomst." Zij betrok daarbij ook de mlitairen die nu nog verantwoordelijk zijn voor de veilige terugkeer van de laatste eenheden en materieel.
De vorstin betuigde haar intense medeleven met degenen die gewond raakten bij het uitoefenen van hun taken. Voor de militairen die bij het vervullen van hun opdracht hun leven gaven, zei ze diep respect te blijven voelen. "Zij - en hun nabestaanden - blijven in onze gedachten. Wij allen kunnen trots zijn op wat onder zeer moeilijke omstandigheden is verricht in Afghanistan."