Minister Hirsch Ballin tekent rechtshulpverdrag met Marokko
Vandaag heeft minister Hirsch Ballin van Justitie tijdens een bezoek aan zijn Marokkaanse ambtgenoot Naciri van Justitie een rechtshulpverdrag tussen Nederland en Marokko getekend. Door dit verdrag zal het gemakkelijker worden voor het Openbaar Ministerie en de rechter-commissarissen van beide landen om elkaar te helpen bij de opsporing en de vervolging van concrete strafzaken. Het verdrag heeft tot doel de mogelijkheden van strafrechtelijke samenwerking tussen Marokko en Nederland uit te breiden. Minister Hirsch Ballin sprak tijdens een bezoek in mei vorig jaar met Minister Naciri af om dit verdrag tot stand te brengen. De onderhandelingen zijn in deze zomer afgerond. Minister Hirsch Ballin liet daarop aan de Tweede Kamer weten dat het bilaterale rechtshulpverdrag binnen afzienbare tijd kon worden getekend.1
Nederland en Marokko vragen elkaar al langer om hulp bij de opsporing en vervolging in strafzaken. Jaarlijks gaat het om enkele honderden verzoeken. Het gaat hierbij om drugshandel, witwassen, geweldsdelicten en terrorisme. Ook worden over en weer verzoeken gedaan tot overdracht van strafvervolging.
In het rechtshulpverdrag zijn heldere regels uitgewerkt voor de diverse vormen van samenwerking. Het heeft een duidelijke meerwaarde ten opzichte van de bestaande situatie. Door dit juridische kader zal het in de toekomst niet meer nodig zijn dat bij elk verzoek eerst moet wordt nagegaan of het recht van Marokko of dat van Nederland het verlenen van de gevraagde hulp toelaat. Deze toetsing vindt voortaan in beide landen plaats aan de regels in het verdrag. Dat is veel eenvoudiger en het levert tijdswinst op. Verder eisen zowel de Nederlandse als de Marokkaanse wet voor sommige vormen van hulp dat er een verdrag is waarin dat is vastgelegd. Dit geldt bij voorbeeld voor het verrichten van een huiszoeking, het in beslag nemen van voorwerpen of het beslagleggen op criminele vermogens.
Het verdrag is een uitdrukking van de wil tot samenwerking. Deze is niet alleen van belang op regeringsniveau, maar ook voor elke officier van justitie en rechter-commissaris in beide landen. Zij kunnen met een beroep en het verdrag hulp vragen die zij nodig hebben.
Minister Hirsch Ballin sprak tijdens het werkbezoek verder over de ontwikkelingen op het gebied van naamrecht en familierecht. Nederland bereidt een wetsvoorstel voor om huwelijksdwang zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook kwam het onderwerp interlandelijke adoptie aan de orde. Op dit moment is interlandelijke adoptie uit Marokko niet mogelijk.
1 Brief inzake huwelijks- en gezinsmigratie van de Ministers voor Wonen, Wijken en Integratie en van Justitie d.d. 30 juni 2010 (Kamerstuk 32 175 nr. 10).