Nog geen ondertekening vrijhandelsakkoord EU met Zuid-Korea
De ondertekening van het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Zuid-Korea is uitgesteld. De Europese ministers van Handel zouden het akkoord dat in oktober 2009 was bereikt tussen de EU en Zuid-Korea, op 10 september 2010 ondertekenen. Aanvullende eisen van Italië op het laatste moment stonden de ondertekening echter in de weg.
Het vrijhandelsakkoord zou door de ondertekening op korte termijn al gedeeltelijk van toepassing worden verklaard. Bedrijven en consumenten zouden vanaf dat moment alvast kunnen profiteren van de nieuwe handelsmogelijkheden. Italië wilde echter een latere datum vastleggen waarop de voorlopige toepassing van start zou gaan dan gewenst door alle andere lidstaten. De Italiaanse minister van handel gaat nu in overleg met het Italiaanse kabinet in hoeverre zij toch akkoord kunnen gaan. De verwachting is dat een compromis mogelijk moet zijn en het vrijhandelsakkoord dit jaar nog wordt getekend.
Politiek signaal
Volgens minister Van der Hoeven (Economische Zaken) lijken de Italianen het belang van dit vrijhandelsakkoord te onderschrijven. Dat is volgens haar ook terecht, want van het akkoord gaat volgens haar een belangrijk politiek signaal uit. “De EU sluit zich niet af voor open en vrije handel. Het laat zien dat handel een uitweg is uit de economische crisis is en dat met actief overheidsbeleid betere markttoegang te verkrijgen en te behouden.”
Invoertarieven
Het handelsakkoord tussen de EU en Zuid-Korea kan op termijn voor 19 miljard euro aan nieuwe handel opleveren voor de EU, waar Nederland voor 2 miljard in mee profiteert. De winst voor Nederland en de EU komt onder meer door verlaging van de invoertarieven. Er is besloten om binnen vijf jaar ruim 98 procent van de importtarieven af te schaffen. De helft van de importtarieven worden zelfs op de eerste dag van de voorlopige toepassing van het akkoord direct verlaagt naar 0 procent. De importtarieven op een oer-Hollands product als bloembollen worden bijvoorbeeld direct verlaagd naar 0 procent. Door Zuid-Koreaanse bedrijven worden jaarlijks 35 miljoen bloembollen uit Nederland geïmporteerd, met een waarde van ruim 6 miljoen euro.
Markttoegang
Het vrijhandelsakkoord biedt ook betere markttoegang voor zakelijke dienstverleners in bijvoorbeeld de financiële sector of telecommunicatie. Het wordt voor EU-satellietdiensten (telefoon en TV) bijvoorbeeld toegestaan om direct grensoverschrijdende diensten aan te bieden. Het is dus niet meer noodzakelijk om een verbintenis aan te gaan met een Koreaanse aanbieder. Een ander voorbeeld is dat Europese advocatenkantoren nu kantoren in kunnen Korea openen om buitenlandse investeerders of Koreaanse cliënten te adviseren over niet-Koreaanse wetten.
Aanpak overige handelsbelemmeringen
Daarnaast worden er andere handelsbelemmeringen aangepakt. Daardoor worden onredelijke eisen die het Nederlandse bedrijfsleven ervan weerhouden hun producten naar een land te exporteren, aangepast. Voorbeelden hiervan zijn afwijkende productstandaarden, trage en dure procedures bij fabrieksinspecties en goederen die zowel in de EU als in Korea getest moeten worden.
Economische groei
“Het is een breed en ambitieus vrijhandelsakkoord geworden waar we trots op kunnen zijn,” aldus Van der Hoeven. Zij hoopt dan ook dat ondanks de vertraging het akkoord alsnog snel kan worden ondertekend. “De huidige economische omstandigheden vragen om een open houding, want daar liggen de kansen voor economische groei en meer werkgelegenheid. Dat geldt zeker voor Nederland. Ons land groeit bij een grotere wereldhandel.”
Duurzaamheid
Daarnaast vindt Van der Hoeven het ook het belangrijk dat er door dit handelsakkoord ook een bredere dialoog wordt aangegaan met Zuid-Korea. Er is bijvoorbeeld een hoofdstuk over handel en duurzaamheid in het akkoord opgenomen. Hierin verbinden de partijen zich aan de naleving van hoge arbeids- en milieustandaarden.
Handel Nederland en Zuid-Korea
Nederland is binnen de EU de vijfde exporteur naar Zuid-Korea. In 2008 exporteerde Nederland voor 2,5 miljard euro naar Zuid-Korea. De import uit Zuid-Korea bedroeg 2,2 miljard euro.
Tijdens de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord heeft Nederland ingezet op sectoren die in Zuid-Korea een goede afzetmarkt hebben, zoals chemie, landbouw, elektronica en dienstverlening.
Het vrijhandelsakkoord biedt door de betere toegang tot de Zuid-Koreaanse markt ook nieuwe mogelijkheden voor bedrijven die nu nog niet actief zijn in Zuid-Korea. Ten slotte profiteren ook Nederlandse consumenten van het vrijhandelsakkoord. Door lagere invoertarieven worden producten uit Zuid-Korea goedkoper.