Rijkswaterstaat klaar voor de winter
Om goed voorbereid te zijn op de komende winter heeft Rijkswaterstaat de startvoorraad strooizout met de helft verhoogd en gaat zij lokale wegbeheerders ondersteunen in opleiding en verdeling van zout. Het afgelopen winterseizoen was erg lang en met veel neerslag. Daardoor was er ruim 191.000 ton strooizout nodig. Hierdoor bleven de snelwegen goed bereikbaar, maar bleven lokale wegen soms glad. In een gemiddelde winter strooit Rijkswaterstaat 70.000 ton zout.
Van 60.000 naar 90.000 ton
Rijkswaterstaat verhoogt de zoutvoorraad voor haar snelwegennetwerk met 50% van 60.000 naar 90.000 ton. Dit biedt een grotere buffer zodat kan worden ingespeeld op een strengere winter. Rijkswaterstaat is hierdoor minder afhankelijk van ad hoc contracten. Om de extra startvoorraad zout op te slaan is een grote zoutloods gehuurd. Op termijn worden voor de opslag van deze voorraad eigen loodsen gebouwd. Rijkswaterstaat zet verder in op een nauwkeurige voorraadbeheersing en kwalitatief hoogwaardige gladheidbestrijding. Zo komt er, in plaats van de bestaande interne opleidingen, een centrale opleiding voor gladheidcoördinatoren van zowel Rijkswaterstaat als provincies en gemeenten. Deze opleiding zal in samenwerking met het kennisplatform CROW worden gegeven. Ook zijn de contracten met leveranciers aangescherpt wat betreft levertijden en boetes bij het niet nakomen van gemaakte afspraken.
Vorige winter heeft Rijkswaterstaat voldoende zout gehad om haar snelwegen begaanbaar te houden. Daarnaast was Rijkswaterstaat in de gelegenheid provincies en gemeenten met een tekort te voorzien in extra zout via het nationaal zoutloket. Rijkswaterstaat wil voorstellen die samenwerking ook deze winter voort te zetten. Het nationaal zoutloket werd vorig jaar ingesteld om de vraag en aanbod van strooizout te coördineren. In de afgelopen strenge winter is de basis gelegd voor een goede samenwerking tussen de verschillende wegbeheerders via zo’n loket. Voor de langere termijn wordt in overleg met provincies en gemeenten bekeken of een nationaal zoutloket bij de start van elk winterseizoen standaard wordt ingesteld.