Verburg: groene groei landbouw nodig voor voedsel en klimaat
Volgens minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kan alleen een groene groei in de landbouw daadwerkelijk het vraagstuk van grote voedselonzekerheid en klimaatverandering aanpakken.
"Dat betekent dat we meer moeten investeren in de land- en tuinbouw", aldus Verburg tijdens de Afrikaanse conferentie over landbouw, voedselzekerheid en klimaatverandering in Ethiopië.
Volgens Verburg hebben we wereldwijd en ook in eigen land de landbouw te lang veronachtzaamd. We moeten ons meer richten op publiekprivate samenwerking in de land- en tuinbouw om een duurzame economische ontwikkeling mogelijk te maken, vooral in Afrika. Alleen dan pakken we echt de honger aan. We staan voor de opgave om in 2050 9 miljard mensen te voeden. Dat betekent dat wereldwijd de agrarische productie met 70% moet worden verhoogd. Dat vraagt om grote publieke en private investeringen.
Minister Verburg vindt, net als adjunct directeur-generaal Mueller van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties, dat landbouw een prominentere rol moet krijgen in de klimaatonderhandelingen, inclusief klimaatfondsen. Landbouw kan een derde van het klimaatprobleem oplossen. Landbouw is immers verantwoordelijk voor 14% van de uitstoot van CO2 en voor minstens 20% van de ontbossing.
We kunnen een groene groei in de landbouw bereiken door een verschuiving naar een landbouw die de milieu- en waterdraagkracht in de verschillende regio's als uitgangspunt neemt, die via verandering en aanpassing klimaatbestendig wordt en die energie-efficiënt is."Geen woorden maar daden moet nu het adagium zijn. We kennen de problemen, we hebben de antwoorden, we moeten nu echt iets gaan doen", aldus Gerda Verburg.
Zij heeft daarom het initiatief genomen tot een grote internationale conferentie over landbouw, voedselzekerheid en klimaatverandering. Deze conferentie wordt van 31 oktober tot 5 november in Den Haag gehouden. De conferentie moet niet alleen een concrete road map voor actie opleveren, maar ook vernieuwende financiering voor deze acties. Daarom zijn naast vertegenwoordigers van landen die lid zijn van de Verenigde Naties, wetenschappers en maatschappelijke organisaties, ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, bankwezen en internationale charitatieve organisaties uitgenodigd. De conferentie kan een belangrijke bijdrage leveren in de klimaatconferentie in Cancun (Mexico) in december 2010.
Minister Verburg: "Cancun kan alleen succesvol zijn als er concrete maatregelen worden afgesproken in relatie tot landbouw en voedselzekerheid".
De Afrikaanse conferentie in Ethiopië is mede op initiatief en met ondersteuning van Nederland georganiseerd. De problemen in Afrika zijn het grootst en deze regio kan een belangrijke bijdrage leveren aan de conferentie in Den Haag.