Transparantie op de breedbandmarkt werkt
“Transparantie over hoe internetaanbieders (ISP’s) het internetverkeer behandelen werkt”. Dit blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek van Tilburg Law and Economics Center (TILEC) ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken.
Het experimentele onderzoek van TILEC keek naar wat er gebeurt als ISP’s (in verschillende mate) transparant zijn richting de consument over hoe ze omgaan met netneutraliteit. Oftewel: Hoe gaan ISP’s om met capaciteitsproblemen op het internet? Welke online diensten geven ze mogelijk voorrang ten opzichte van andere en worden er diensten geblokkeerd? Uit de resultaten blijkt dat transparantie over dit soort zaken zorgt voor meer concurrentie tussen aanbieders. Bovendien is dergelijke transparantie goed voor de consument. Zo stijgt de aangeboden kwaliteit van breedband, terwijl prijzen voor de consument stabiel blijven of dalen. Ook toont het onderzoek aan dat experts een belangrijke rol kunnen spelen. Zo kan een actieve groep goed geïnformeerde consumenten al een significante verbeteringen in het breedbandaanbod afdwingen.
Minister Van der Hoeven (EZ) ziet transparantie als een belangrijk onderdeel van het beleid ten aanzien van netneutraliteit en is daarom verheugd met de resultaten van dit wetenschappelijke onderzoek.
Transparantieverplichting rond netneutraliteit
Economische Zaken (EZ) heeft het onderzoek ondersteund in verband met een komende wijziging van de Telecomwet. In vervolg op Europese regelgeving werkt EZ namelijk aan een verplichting voor providers om transparant te zijn over hun beleid op netneutraliteit (op welke manier beheren ISP’s het verkeer dat over hun netwerken loopt). Nu is het voor de consument immers vaak onduidelijk hoe ISP’s het internetverkeer behandelen. Concurrentie en vrij verkeer op het internet kunnen zo mogelijk in gevaar komen als providers bepaalde verkeersstromen vertragen of blokkeren. Door transparantie hierover wordt de concurrentie gestimuleerd en houden consumenten keus.
Vervolgstappen en extra maatregelen
De komende periode wordt verder invulling gegeven aan de nieuwe transparantieverplichting uit de Telecomwet. De inzichten uit het TILEC onderzoek worden hierbij meegenomen. Bij de uitwerking wordt door EZ ook de sector – zowel de consumentenorganisaties, ISP´s als dienstaanbieders– nauw betrokken.
Daarbovenop wordt het met de komende wijziging van de Telecomwet mogelijk om zo nodig minimumkwaliteitseisen te stellen aan internetverbindingen als bijvoorbeeld het vrij verkeer op internet in gevaar komt. Over deze mogelijkheid is EZ tevens in overleg met de sector, en de Europese Commissie zal naar verwacht eind 2010 richtsnoeren op dit gebied publiceren.