Sporen Oost-Aziatische boktor gevonden

Afgelopen week zijn in een daktuin in Krimpen aan den IJssel en in een tuin in Maasland sporen van een Oost-Aziatische boktor gevonden. Deze boktor komt oorspronkelijk uit het verre oosten en is zeer schadelijk voor veel loofbomen en struiken. Daarom worden op basis van Europese regels maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Rond de twee vindplaatsen worden de tuinen grondig geïnspecteerd op de mogelijke aanwezigheid van de Oost-Aziatische boktor (Anoplophora chinensis). Kwekerijen en handelsbedrijven, zoals tuincentra, die gevestigd zijn binnen twee kilometer rond beide vondsten, mogen zeventien plantensoorten waarin de boktor zich kan voortplanten, pas weer in de handel brengen na een intensieve bedrijfscontrole.

In Krimpen aan den IJssel heeft een bewoner begin vorige maand een foto gemaakt van een boktor. Die foto is via museum Naturalis in Leiden bij de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) terechtgekomen. Bij het recente onderzoek in de daktuin van de bewoner is inderdaad een Esdoorn gevonden met één uitvlieggat. De boom is inmiddels verwijderd.

De nVWA zoekt naar aanleiding van een eerdere vondst van de boktor naar de bomen die in dezelfde partij naar Nederland zijn gekomen. De aangetaste Esdoorn in Maasland is daar één van. In deze boom is één uitvlieggat gevonden. Ook deze boom is verwijderd.

Omdat in beide bomen slechts één uitvlieggat zit, worden op dit moment nog geen verdergaande maatregelen genomen, zoals het verwijderen van bomen en struiken. Gisteren heeft minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit contact gehad met de burgemeesters van Krimpen aan den IJssel en Midden-Delfland. Bewoners in de directe omgeving krijgen een brief met informatie over de boktor en de maatregelen.