Minister Hirsch Ballin onder de indruk van boek over Hoek van Holland
“De gebeurtenissen in Hoek van Holland op 22 augustus vorig jaar behoren voor mij tot de heftigste ervaringen in deze kabinetsperiode. Ik heb de beelden intensief bekeken en persoonlijk gesproken met enkele direct betrokkenen”. Dat zei minister Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Justitie) bij de overhandiging van het boek ‘Spoedassistentie Hoek van Holland’ over ervaringen van agenten bij strandrellen Hoek van Holland.
Enkele fragmenten uit zijn toespraak:
“Het is goed dat dit boek er is, omdat het de persoonlijke ervaringen van een groot aantal betrokkenen op een indrukwekkende manier vastlegt. Voor de verwerking is het goed om de ervaringen te laten vertellen. Ze hebben daar baat bij zoals sommigen ook expliciet aangeven in het boek. Het boek markeert een van de heftigste gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Het maakt voor de hele politie zichtbaar wat er nu precies is voorgevallen, in welke extreme omstandigheden de politie haar werk moest doen en op welke manier er is gereageerd. Ieder korps kan leren van de dilemma’s die ter sprake komen. Bovendien laat het zien hoe belangrijk het is om direct na ingrijpende gebeurtenissen aandacht te hebben voor de nazorg, zowel op het psychologische vlak als op het gebied van ondersteuning bij het verhalen van letselschade. Het boek laat ook zien dat politiewerk echt mensenwerk is. En dat geldt breder, voor alle medewerkers met publieke taak: achter ieder uniform schuilt een persoon. Ook voor de naaste omgeving, het gezin is zo’n gebeurtenis ingrijpend. ”
“Ik wil hier ook mijn bijzondere waardering uitspreken voor de inzet en het commitment van de politie. Uiteraard voor iedereen die bij deze vreselijke gebeurtenissen betrokken was, maar ook breder. Want we mogen niet vergeten dat we de afgelopen vier jaar – zeker in Rotterdam, maar ook in andere plaatsen – hebben laten zien dat we het verschil kunnen maken. Dat het door een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen wel degelijk lukt om tot een effectieve aanpak te komen en criminaliteit en geweld terug te dringen. Daarbij moeten we goed kijken naar onderliggende gedragspatronen en omgevingsfactoren en daarop zo vroeg mogelijk inhaken, denk aan de aanpak van 12-minners. Natuurlijk is er nog veel te doen, maar laten we voortbouwen en wat opgebouwd is vooral niet achterlaten”.
“De gebeurtenissen in Hoek van Holland roepen vragen op over het fenomeen geweld en ernstige openbare ordeverstoringen bij evenementen en grootschalige gebeurtenissen. Hoe moeten we omgaan met het geweld, waarvoor dergelijke evenementen als het ware een magneet vormen? Samen met de burgemeester van Rotterdam heb opdracht gegeven aan het COT, Bureau Beke en de Politieacademie om een verdiepend onderzoek in te stellen naar het fenomeen geweld en ernstige openbare ordeverstoringen bij evenementen en grootschalige gebeurtenissen. Vragen in dit onderzoek zijn: wat zijn de kenmerken van het gedrag van geweldplegers en groepen? Spelen drugs en alcohol een doorslaggevende rol? Hoe communiceren de relschoppers; hoe organiseren zij zich? Hoe kunnen we risico’s inschatten? Hebben burgemeesters en politie voldoende bevoegdheden? Het onderzoek is naar verwachting in september gereed. ”
“Politiemensen die tijdens hun werk geconfronteerd worden met agressie en geweld moeten kunnen blijven rekenen op een zorgvuldige opvang en begeleiding door de werkgever. Mijn complimenten aan korpschef Meijboom en zijn collega’s voor hun rol daarbij. In de CAO Politie hebben we vastgelegd dat alle korpsen op dezelfde manier omgaan met opvang, nazorg, het verhalen van de schade en het opsporen van de dader(s). ”
“Ik sluit af met een woord van dank voor ieders inzet onder zulke extreme omstandigheden. We moeten ons niet beperken tot evalueren, maar moeten echt leren van wat er is gebeurd. En we zullen ons niet laten ketenen door degenen die op hun manier extremisten zijn. ”