Japanse capitulatie herdacht
Bij het Indisch monument in Den Haag is vandaag de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 herdacht. Koningin Beatrix legde de eerste krans, gevolgd door andere autoriteiten en vertegenwoordigers van betrokken organisaties. Premier Jan Peter Balkenende legde namens de regering een krans en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm en Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee deden hetzelfde namens de krijgsmacht.
Het is vandaag precies 65 jaar geleden dat Japan zich overgaf aan de geallieerden. De Japanse capitulatie betekende voor het Koninkrijk der Nederlanden de bevrijding van het voormalig Nederlands-Indië en het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de herdenking werd stilgestaan bij alle burger- en militaire slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië.
Ondersteuning van Defensie
Minister van Defensie Eimert van Middelkoop woonde de jaarlijks terugkerende plechtigheid eveneens bij. Ook aanwezig waren Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten generaal-majoor der mariniers Ton van Ede, Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Johan Wehren en Plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee brigadegeneraal Ronald Harmsma.
Defensie ondersteunde de herdenking met personeel van de marechaussee, het Korps Nationale Reserve en de vaandelwacht van 12 Infanteriebataljon Regiment van Heutsz van 11 Luchtmobiele Brigade. Ook werd de plechtigheid muzikaal begeleid door onder meer de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.