Kamerbrief inzake beantwoording vragen over de detentie van de Venezolaanse rechter Afiuni


Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Dam, Dikkers, Pechtold, Peters, Voordewind en Dijkhoff over de detentie van de Venezolaanse rechter Afiuni. Deze vragen werden ingezonden op 5 juli 2010 met kenmerk 2010Z10529.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen


Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Van Dam en Dikkers (beiden PvdA), Pechtold (D66), Peters (GroenLinks), Voordewind (Christen Unie) en Dijkhoff (VVD) over de detentie van de Venezolaanse rechter Afiuni.

Vraag 1

Wat is uw reactie op de detentie van de Venezolaanse rechter Maria Lourdes Afiuni sinds december 2009.

Antwoord

De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is een essentieel onderdeel van de rechtsstaat. De detentie van rechter Maria Lourdes Afiuni vormt hierop een inbreuk. Het is mij bekend dat rechter Afiuni gedetineerd is als gevolg van een rechterlijke uitspraak die zij in haar functie als rechter heeft gedaan. Ik vind dit zorgwekkend en zal haar zaak nauwlettend blijven volgen.

Vraag 2
Hoe beoordeelt u de oproep van zowel de VN-werkgroep Arbitraire Detentie als van de VN Speciale Rapporteurs voor respectievelijk de Onafhankelijkheid van Rechters en Advocaten en voor mensenrechtenverdedigers voor onmiddellijke vrijlating van Afiuni?

Antwoord

Ik onderschrijf de oproep voor onmiddellijke vrijlating.VN Speciale Rapporteurs zijn deskundigen met een onafhankelijk mandaat. Nederland hecht veel waarde aan het werk van de Speciale Rapporteurs.

Vraag 3
Heeft u reeds uw zorgen geuit richting de regering van Venezuela over deze detentie, die strijdig is met de onafhankelijkheid van rechters en waarbij de veiligheid van de rechter in geding is, omdat zij is gedetineerd met vrouwen waarvan zij er zelf een aantal veroordeelde? Zo neen, waarom niet?

Vraag 4
Bent u bereid al uw invloed aan te wenden en de zaak van Afiuni eveneens in Europees verband aanhangig te maken, zodat er namens de EU, bij monde van de Hoge Vertegenwoordiger, uiting gegeven wordt aan de bovengenoemde zorgen richting Venezuela? Zo nee, waarom niet?

Antwoord op vragen 3 en 4

Nederland blijft deze zaak in VN- en EU-verband nauwlettend volgen. Er vindt regelmatig in EU-verband overleg plaats over deze detentie. In de reguliere contacten van de EU met Venezuela worden individuele gevallen aan de orde gesteld. Hierbij wordt zorgvuldig een afweging gemaakt van de gevolgen die dit voor betrokkene kan hebben. Ik zal nagaan of Hoge Vertegenwoordiger Ashton dit bij de Venezolaanse autoriteiten heeft aangekaart, en bepleiten dat zij dat doet. Tegelijkertijd hecht ik waarde aan internationale aandacht die aan deze zaak wordt geschonken zoals door de organisatie Rechters voor Rechters, die in een brief aan de Venezolaanse autoriteiten een oproep heeft gedaan om rechter Afiuni in vrijheid te stellen. Ik zal mij ervoor blijven inzetten dat deze zaak de nodige aandacht krijgt, en het belang van een eerlijke rechtsgang blijven benadrukken.

Pagina 3 van 3