Inkomstenbelasting. Boekwaarde boomopstanden kwam ten laste van winst

De staatssecretaris licht toe waarom hij afziet van cassatieberoep tegen de uitspraak waarin het hof oordeelde dat het resultaat van de sloop van de boomopstanden ten laste van de winst kan worden gebracht.

B verkoopt op 17 mei 2001 zijn fruitteeltbedrijf. De verkochte grond zou zijn agrarische bestemming behouden. De feitelijke levering diende te geschieden uiterlijk op 1 april 2002. De cultuurgrond moest vrij van boomopstanden worden geleverd. B heeft geprobeerd zijn appelbomen te verkopen, hetgeen niet is gelukt. De op de cultuurgrond behaalde boekwinst is door B onder de landbouwvrijstelling gerangschikt. De boekwaarden van de boomopstanden heeft hij ten laste van de winst gebracht. Volgens de inspecteur moeten die boekwaarden aan de grond worden toegerekend, zodat het verlies in de landbouwvrijstelling is begrepen.
Nadat de rechtbank de inspecteur in het gelijk had gesteld, oordeelde het hof anders. Uit de koopovereenkomst leidt het hof af dat de koopprijs ziet op hetgeen de koper werkelijk wilde verwerven, te weten de grond zonder boomopstanden. De fiscale gevolgen van de staking van de onderneming van B moeten worden bezien vanuit de positie als verkoper. Het resultaat van de verkoop van de grond valt onder de landbouwvrijstelling en het resultaat van de sloop van de boomopstanden kan ten laste van de winst worden gebracht.
De staatssecretaris gaat niet in cassatie en geeft een toelichting, zie onderstaande doorklik
Toelichting staatssecretaris van 14 oktober 2008, nr. DGB 2008-5059, n.a.v. uitspraak Hof Arnhem van 3 september 2008, 2007/00174, 2001, Wet IB 2001 3.12