AWR/AWB: Niet doen suppletieaangifte geen zelfstandige aanleiding voor boete
De staatssecretaris heeft laten weten dat hij afziet van cassatieberoep tegen de uitspraak waarin het hof oordeelde dat geen verwijt was te maken van grove schuld. Hij geeft daarbij een toelichting.X bv heeft in 2002 en 2003 tantièmes uitgekeerd aan haar digra en diens echtgenote. X heeft verzuimd de ingehouden loonbelasting af te dragen. Ten aanzien van dit feit als zodanig heeft de inspecteur niet gesteld dat sprake zou zijn van grove schuld. Wél verwijt de inspecteur X dat zij - nadat bij het opmaken van de jaarstukken over genoemde jaren was gebleken dat de verschuldigde loonbelasting ten onrechte niet was afgedragen - heeft verzuimd een suppletieaangifte in te dienen.
Volgens het hof heeft de suppletieaangifte geen juridische status terwijl er evenmin een wettelijke verplichting bestaat tot het doen van een dergelijke aangifte. Het gelijk met betrekking tot de in geschil zijnde vraag is aan de zijde van X bv.
In een reactie op de uitspraak laat de staatssecretaris weten dit oordeel van het hof juist te achten. In dit kader wijst hij op de beantwoording van Kamervragen (V-N 2007/21.4 en V-N 2008/41.13). Daarbij werd ook ingegaan op de verwijtbaarheid van de belastingplichtige: het niet betalen van de verschuldigde belasting kan een verzuim of een vergrijp inhouden. Het niet indienen van een suppletieformulier of niet doen van een nadere betaling is op zichzelf geen overtreding. Wel is het zo dat de hoogte van de op te leggen boete kan worden beïnvloed door het gedrag van belanghebbende na het verzuim of vergrijp. Dit betekent dat het achteraf niet doen van een suppletieaangifte een rol kan spelen bij het bepalen van de hoogte van de op te leggen boete, maar niet zelfstandig aanleiding kan zijn voor het opleggen van een boete.
De staatssecretaris gaat niet in cassatie en geeft een toelichting, zie onderstaande doorklik Toelichting staatssecretaris van 20 november 2008, nr. DGB 2008-5643, n.a.v. uitspraak Hof Den Bosch van 10 oktober 2008, 2007/00257, Awr 19 en Awb