Nederland blijft streven naar zakelijke en betrokken relatie met Suriname


Nederland respecteert de uitslag van de democratische verkiezingen de keuze van het Surinaamse parlement, maar zal alleen contacten onderhouden met de president op basis van functionele noodzaak.

“We kunnen niet van tafel vegen dat Bouterse in Nederland tot 11 jaar is veroordeeld wegens drugshandel,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) in een reactie. “Hij is niet welkom in Nederland anders dan om zijn gevangenisstraf uit te zitten.”

Nederland zal de nieuwe Surinaamse regering op haar benoemingen, beleidsvoornemens en beleidsdaden beoordelen. De verplichtingen die Nederland is aangegaan, worden ongewijzigd nagekomen tenzij dit door ontwikkelingen niet meer mogelijk zou zijn.

Minister Verhagen benadrukt dat Nederland een zakelijke en betrokken relatie met Suriname blijft nastreven. Die relatie is niet alleen gericht op de samenwerking tussen beide regeringen, maar evenzeer op de verbinding tussen de beide samenlevingen.

“De banden tussen onze landen zijn bijzonder,” aldus minister Verhagen. “Vanwege onze gedeelde geschiedenis en de ontelbare persoonlijke contacten tussen Nederlanders en Surinamers.”

Op basis van het internationaal recht geniet een staatshoofd immuniteit van buitenlandse rechtsmacht voor de duur van zijn functievervulling. Als gevolg daarvan kan het vonnis tegen Bouterse pas ten uitvoer worden gelegd nadat hij zijn ambt heeft neergelegd, en is het mogelijk hem te arresteren.