Marineschip terug van piratenjacht

Na een succesvolle deelname aan de antipiraterij-operatie Atalanta is vanochtend Hr. Ms. Johan de Witt teruggekomen in haar thuishaven Den Helder. Daar werd het schip welkom geheten door Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, en het thuisfront van de bemanningsleden.

Samen met Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, reikte Van Uhm de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uit aan de commandant van het schip, kapitein-ter-zee Ben Bekkering en zijn bemanning.

Het amfibische transportschip Hr. Ms. Johan de Witt voer 75 dagen in de Golf van Aden en het Somalisch Bassin. In die periode onderschepte het schip onder meer zeven piratenschepen, 26 piraten, verleende 2 keer medische steun en begeleidde 5 VN-koopvaardijschepen

Hoger doel

Tijdens zijn welkomsttoespraak vertelde Van Uhm dat hij de werkzaamheden van de Johan de Witt op de voet volgde: “Maar op piraten jagen was niet het enige wat u deed”, zei de generaal. “Ook het in kaart brengen van de omgeving waarin piraten optreden door te praten met vissers en dorpsoudsten is kenmerkend voor uw aanpak. Want voorkómen dat piraten uitvaren, is beter dan genezen als het te laat is. Dat was het hogere doel van uw missie.”

Somalische 3-D

Het spreken met de dorpsoudsten had volgens Van Uhm een dieperliggend belang. "Hierdoor werd een begin gemaakt met het inzichtelijk krijgen van de structurele problemen op het land. Het begin wellicht van een Somalische 3-D benadering, zodat de erbarmelijke situatie in Somalië verandert." Want uiteindelijk moet daar de slag worden geslagen. Of zoals de commandant van de Johan de Witt het omschreef: "Door de veiligheid op zee te vergroten, wordt op de lange termijn ook de veiligheid op het land beter. En op het land ligt de oplossing van het probleem."

Thuisfront

Generaal Van Uhm had ook nog enkele woorden voor het thuisfront. “Ik wil afsluiten met mijn grote dank uit te spreken voor het thuisfront. De steun van het thuisfront is cruciaal om succesvol te zijn op de missies van Nederlandse militairen. Dankzij u ging het leven in Nederland gewoon door, en konden de militairen zich optimaal richten op hun werk in de missie. Van mijn militairen kan ik het uiterste eisen, van u kan ik dat slechts vragen.” Deze woorden werden kracht bijgezet door de kinderen te decoreren met de zogenoemde kindermedaille: een bijzondere onderscheiding omdat zij het maanden zonder hun vader of moeder hebben moeten stellen.