Laagvlieggebieden helikopters herzien

De behoefte aan laagvlieguren boven Nederland gaat met een kwart omlaag tot maximaal 7500 uur. Dit blijkt uit de evaluatie van de laagvlieggebieden voor militaire helikopters die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Veel laagvlieguren, en het daarmee gepaard gaande geluid, worden al in het buitenland gemaakt. Maar het blijft noodzakelijk dat vliegers het laagvliegen voor een deel ook in Nederland trainen zodat ze vertrouwd raken met vliegen boven eigen grondgebied. Laagvliegen is onlosmakelijk verbonden met het operationele optreden.

Nachtvlieggebieden

Een andere conclusie is dat 7 nachtvlieggebieden definitief worden opgeheven. Een van die gebieden is boven het Artillerie Schietkamp in ’t Harde. Dit gebied wordt wordt toegevoegd aan de laagvlieggebieden. De verplaatsing van de transporthelikoptervloot naar Vliegbasis Gilze-Rijen heeft mogelijk gevolgen voor andere laagvlieggebieden. De ontwikkelingen op het gebied van geluid en natuur zullen worden meegenomen in de evaluatie van 2014.

Verschillende ministeries

De evaluatie is uitgevoerd door een werkgroep van 3 ministeries: het ministerie van Defensie, het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.