Nieuwe wetten treden in werking per 1 juli 2010
Per 1 juli 2010 treedt een aantal nieuwe wetten in werking. Zo kan het openbaar ministerie verdachten verplicht een bloedtest laten afnemen. Ook treedt de nieuwe asielprocedure in werking.
Verplichte bloedtest voor verdachten
Het openbaar ministerie kan per 1 juli verdachten of derden verplicht laten meewerken aan een bloedtest. Zo kan worden vastgesteld of zij drager zijn van het HIV-virus of van ernstig besmettelijke ziekten als hepatitis B of C. Als deze ziekten op slachtoffers zijn overgedragen bij het plegen van een strafbaar feit, kan dat leiden tot blijvend zwaar lichamelijk letsel, of tot levensbedreigende situaties voor het slachtoffer. Voor slachtoffers is het belangrijk dat het bloedonderzoek snel kan worden uitgevoerd, zodat zij snel medicijnen kunnen krijgen.
Zwaardere straffen bij eerdere veroordeling in EU-landen
Officieren van justitie en rechters kunnen vanaf 1 juli zwaardere straffen eisen en opleggen als een verdachte eerder onherroepelijk is veroordeeld in een EU-land. Rechters en openbaar ministerie kunnen daardoor meer rekening houden met het hele strafrechtelijke verleden van verdachten.
Verbeterde asielprocedure wordt van kracht
De verbeterde asielprocedure zorgt vanaf 1 juli voor een snellere en meer zorgvuldige afhandeling van asielaanvragen. Naar verwachting neemt het aantal herhaalde asielaanvragen en reguliere aanvragen van ex-asielzoekers af. Ook zullen meer afgewezen asielzoekers Nederland daadwerkelijk verlaten na afloop van de procedure.
Spreekrecht voor ondernemingsraden
Ondernemingsraden krijgen spreekrechtt tijdens aandeelhoudersvergaderingen van naamloze vennootschappen. Voordat de aandeelhouders een besluit nemen, mogen zij hun mening geven over bijvoorbeeld benoemingen en ontslag van bestuurders en commissarissen en over beloningen van bestuurders. De aandeelhoudersvergadering is niet verplicht het standpunt van de ondernemingsraad over te nemen.
Uniforme registratiedatum beursvennootschappen
Voor beursvennootschappen geldt vanaf 1 juli een uniforme registratiedatum. Op de achtentwintigste dag voor de aandeelhoudersvergadering wordt bepaald wie het stemrecht in de vergadering kan uitoefenen. De aandeelhouders van beursvennootschappen moeten ten minste 42 dagen voor de vergadering worden opgeroepen.
Deelgeschilprocedure treedt in werking
Tot slot treedt op 1 juli de zogeheten deelgeschilprocedure in werking. Dat is een eenvoudige en snelle toegang tot de rechter als partijen in een letsel- of overlijdensschadezaak er zelf niet meer uitkomen door onenigheid over een deelgeschil. Door een rechterlijke uitspraak kunnen partijen onderhandelingen weer oppakken. De schade kunnen zij dan afwikkelen buiten de rechter om.