Schadefonds Geweldsmisdrijven keert bijna 13,5 miljoen euro uit

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven keerde in 2009 bijna 13,5 miljoen euro uit aan slachtoffers van geweldsmisdrijven. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Schadefonds.

Van deze 13,5 miljoen euro werd bijna 9,5 miljoen euro toegekend voor immateriële schade (smartengeld) en ruim 4 miljoen euro voor materiële schade. Slachtoffers van geweldsmisdrijven ontvingen in 2009 van het Schadefonds gemiddeld 2.360 euro. In 2009 besliste het Schadefonds over 7.248 aanvragen van slachtoffers. De behandeltijd van aanvragen is verkort van 17 weken in 2008 tot 14 weken in 2009. In het laatste kwartaal van 2009 werd de behandeltijd nog verder verkort tot 11 weken.

Klanttevredenheid gestegen

Uit een klanttevredenheidsonderzoek dat in 2009 is uitgevoerd blijkt dat de tevredenheid van slachtoffers, die een aanvraag indienden, sterk is gestegen. 63 procent van hen gaf het Schadefonds een waardering van uitstekend of goed. In 2007 was dit nog 34 procent.

Schadefonds

Uit een ander onderzoek blijkt dat 72 procent van de jaarlijkse slachtoffers van geweldsmisdrijven het Schadefonds niet kent. Het Schadefonds wil slachtoffers beter bekend maken met de mogelijkheid om een tegemoetkoming aan te vragen en heeft daarom intensiever contact met de belangrijkste verwijzer: Slachtofferhulp Nederland. Ook de contacten met andere ketenpartners, waaronder de politie, worden versterkt.

Over het Schadefonds

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven geeft een financiële tegemoetkoming aan mensen die slachtoffer zijn geworden van een geweldsmisdrijf met ernstig letsel. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om diefstal met geweld, straatroof, bedreiging met een wapen, mishandeling, verkrachting, maar ook huiselijk geweld, stalking of incest. Het Schadefonds verstrekt eenmalige uitkeringen, als tegemoetkoming voor geestelijk leed dat slachtoffers is aangedaan en voor bijvoorbeeld medische kosten of verlies van inkomen.

Meer informatie

Op de website van het Schadefonds kunnen slachtoffers met een test zelf nagaan of zij in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Ook zijn er aanvraagformulieren te vinden. Het jaarverslag is eveneens op de website te lezen.