ICT belangrijke aanjager van duurzame economische groei

Nederlandse bedrijven en consumenten zijn de nummer één in de wereld bij het oppakken van ICT-toepassingen, zoals handel via internet en bestedingen aan ICT. Daarnaast is Nederland het tweede land ter wereld als het gaat om het aantal aansluitingen op internet, vaste en mobiele telefonie.

Nederland op de vijfde plaats

Nederland kan nog wel verbeteringen tot stand brengen bij innovatie op het gebied van ICT en de toepassing daarvan in onder meer de zorg en het onderwijs. Nederland staat in de overall ranglijst van IBM op de vijfde plaats.

Dat zijn de conclusies uit het IBM-rapport Digital economy rankings 2010; Beyond e-readiness dat minister Van der Hoeven (Economische Zaken) op 29 juni 2010 in ontvangst heeft genomen uit handen van IBM. Het rapport rangschikt landen naar hun vermogen ICT in te zetten voor economische en sociale doeleinden. 

“ICT is een belangrijke aanjager van duurzame economische groei,” aldus Van der Hoeven. Van de Europese productiviteitsgroei in de afgelopen vijftien jaar is vijftig procent te danken aan ICT. Zestig procent van de innovatie heeft een link met ICT. Het is daarmee een belangrijk instrument om de arbeidsproductiviteit op peil te houden, de vergrijzing het hoofd te bieden, de veiligheid te vergroten en te werken aan een groene economie.

Kwaliteit netwerk

Nederland staat in de totale ICT-ranglijst van IBM op de vijfde plaats, een daling van twee plaatsen ten opzichte van 2009. Deze lichte daling wordt onder meer veroorzaakt doordat andere landen ook steeds meer aansluitingen krijgen op breedband en mobiele telefonie (wet van de remmende voorsprong). Daarnaast zijn nieuwe criteria toegevoegd, waaronder de kwaliteit van het breedbandnetwerk en het mobiele datanetwerk. Nederland presteert qua dekking goed, maar maakt nog wat minder gebruik van de nieuwste technologieën (glasvezel, G4 netwerk) in vergelijking met sommige andere koplopers.

Stijgende lijn

Volgens het rapport van IBM laat Nederland een stijgende lijn zien in de categorie ‘business environment´, ondermeer door goede marktkansen en financieringsmogelijkheden. Mondiaal scoort Nederland het beste ten aanzien van de acceptatie van online publieke dienstverlening door burgers en bedrijven (van positie 3 naar positie 1). Ten slotte maken Nederlandse bedrijven in de EU het meest gebruik van RFID (een technologie om informatie op afstand op te slaan en te lezen).

Blijven verbeteren

Van der Hoeven benadrukte bij het in ontvangst nemen van het rapport dat Nederland zich wil blijven verbeteren op het gebied van ICT-toepassingen. Ook is het zaak meer innovatieve (buitenlandse) ICT-bedrijven aan te trekken. Hiertoe organiseerde EZ samen met de ICT-branche en de gemeente Amsterdam in mei 2010 onder meer het World Congress on IT (WCIT).

Een kleine drieduizend aanwezigen uit negentig landen spraken daar onder meer over energie-efficiëntie, digivaardigheden en e-government. Daar werd onder meer de Verklaring van Amsterdam gepresenteerd. EZ verkent hoe Nederland de inspirerende projecten van over de hele wereld die zijn ingebracht van de Verklaring van Amsterdam, nationaal kunnen worden toepast.

Daarnaast heeft Van der Hoeven sinds 1 juni 2010 vijftig miljoen euro gereserveerd voor ICT-innovatie en zijn met de innovatiebox en andere innovatiemaatregelen goede stappen gezet om Nederland aantrekkelijker te maken voor innovatieve investeerders. Deze maatregelen passen binnen de ICT-Agenda 2008-2011van het ministerie van Economische Zaken. Deze agenda is gericht op het beter benutten van de bijdrage van ICT aan de economie en de productiviteitsgroei.