Duurzame veehouderij: resultaat door samenwerking in de keten

De veehouderij is in de afgelopen tijd duurzamer geworden. Dat stelt minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in de voortgangsrapportage Toekomstvisie en Uitvoeringsagenda Duurzame veehouderij. Op alle fronten, van producent tot consument, zijn er initiatieven waaruit blijkt dat er diervriendelijker en milieuvriendelijker wordt geproduceerd. Minister Verburg: "Het proces is onomkeerbaar. Ik verwacht dat beide, zowel de productie als de consumptie de komende jaren versneld zullen verduurzamen."

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) constateert in het onderzoek naar de voortgang naar een duurzame veehouderij, dat een versnelling en opschaling nodig is. Die versnelling wil de minister bereiken door samenwerking tussen de betrokken partijen. Vorig jaar hebben maatschappelijke organisaties, ketenpartijen en de overheid de handen ineengeslagen om de benodigde duurzaamheidsprong te realiseren. Dit samenwerkingsverband heeft de beweging naar een duurzame veehouderij in een voortgangsrapportage beschreven.

De resultaten wijzen, na een jaar samenwerking, in de goede richting; producenten richten zich steeds meer op duurzaamheid, samenwerking tussen partijen in de keten heeft al geleid tot nieuwe duurzame dierlijke producten, de eerste integraal duurzame stallen zijn ontworpen én gebouwd. Consumenten hebben nu een keuze tussen gangbaar en dier- en milieuvriendelijker. Het blijkt dat ze ook steeds meer diervriendelijke producten kiezen. Ook op internationaal gebied worden successen geboekt met samenwerking en innovatie.