Toespraak bij de start van de bouw van torrefractiefabriek Topell
Speech Minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, bij de start van de bouw van Torrefactiefabriek Topell,
op 28 juni 2010 in Duiven.
(Alleen het gesproken woord geldt)
Dames en heren,
In de auto naar Duiven reed ik langs velden en wegen, bermen en weilanden. Het viel mij op hoeveel gras we eigenlijk in Nederland hebben, dat niet door koeien of schapen, paarden of geiten wordt opgegeten. Wat doen we ermee? Een deel wordt gebruikt voor vergisting, om biogas van te maken. En een flink deel wordt niet gebruikt.
Maar dat hoeft niet zo te blijven! Dankzij de nieuwe torrefactiefabriek die u hier gaat bouwen. Mijnheer Maaskant (van Topell), wat u hier doet, is pionieren. Ik weet wel dat gras uit de berm niet ideaal is om biocoal van te maken. Maar wie zegt dat het niet kan komen? U gaat het in elk geval proberen.
Wist u trouwens dat “torrefactie” zo nieuw is dat het niet eens in de Van Dale voorkomt? Je vindt wel “torrefaction” in het Engelse woordenboek, en “torréfaction” in het Frans. Maar die woorden duiden in de eerste plaats op koffiebranden, ofwel het roosten van koffiebonen.
Dat kunstje heeft u afgekeken en past u nu toe om biocoal te maken uit hout. Maar daar laat u het niet bij, want u gaat ook experimenteren met grassen en maaisels. Dit soort laagwaardige biomassa gaat u dus omzetten in hoogwaardige biobrandstof -- in schone “biokolen” die vervolgens de fossiele steenkolen in onze kolencentrales kunnen vervangen.
Daar mogen we vandaag echt even bij stil staan. Als deze innovatie aanslaat, maken we veel meer soorten biomassa straks beschikbaar voor de productie van duurzame elektriciteit en warmte. Torrefactie levert ons dus meer grondstof op voor duurzame energie!
Maar het wordt nog mooier.
Want wat doe je als je biocoal gebruikt in bestaande kolencentrales? Dan vergroen je de zo vaak verguisde kolencentrales! Stel je voor! We kunnen met de inzet van biocoal de centrales die nu draaien op fossiele energie gebruiken om duurzame energie op te wekken!
Dat doen we nu ook al met houtpellets. Maar wat zo mooi is aan biocoal, is dat je het in grotere hoeveelheden kunt bij- en meestoken in kolencentrales. Houtpellets kun je nu met kolen meestoken tot hooguit 30 procent. Meer lukt om technische redenen niet. Met biocoal kun je die grens aanzienlijk verleggen. We zouden wel eens de helft van de fossiele kolen kunnen vervangen door duurzame kolen!
Dit is dus een belangrijke stap in de transitie van een fossiele naar een duurzame energiehuishouding.
U heeft vanochtend tijdens het lunchdebat waarschijnlijk ook andere voordelen van biocoal de revue laten passeren.
Bijvoorbeeld dat biocoal compact en energiedicht is, en daardoor goedkoper te transporteren dan houtpellets.
Of dat biocoal makkelijker is op te slaan, want het hoeft niet overdekt.
Met andere woorden: biocoal heeft veel voordelen. De fabriek die u hier gaat bouwen kan bijdragen tot een aanzienlijke stijging van de productie van duurzame energie.
En dat is hard nodig. Want om de Nederlandse doelstellingen van 20 procent duurzame energie in 2020 te halen, moeten we zorgen dat we zo’n 11 terrawattuur aan elektriciteit halen uit bij- en meestook. Dat is ruim vier keer wat we nu halen. En het staat gelijk aan het jaarlijkse verbruik van circa 3,3 miljoen huishoudens. Er moet dus nog veel gebeuren voordat we zover zijn!
Dames en heren, u begrijpt wel waarom ik enthousiast ben over de nieuwe fabriek die hier komt.
We zijn in Nederland goed in biomassa en goed in bio-energie, en willen ons verder ontwikkelen tot een “biobased economy”. Hier ligt onze concurrentiekracht.
Ook in het torreficeren loopt Nederland voorop.
Deze fabriek zorgt dat we onze voorsprong uitbouwen.
Zij kan een mijlpaal worden voor duurzame energie in Nederland.
Zij laat zien dat we onze energievoorziening in Nederland kunnen verduurzamen door slim te innoveren.
Want innovatie, dames en heren, dat is wat we nodig hebben. Innovaties zijn nodig willen we ons ook in de toekomst verzekeren van voldoende, schone en duurzame energie.
Innovaties zijn nodig om de productie van duurzame energie goedkoper te maken.
Ik heb het eerder gezegd en geschreven: bedrijven kunnen er niet van uit gaan dat de overheid het verschil in productiekosten tussen fossiele energie en duurzame energie tot in lengte van dagen blijft financieren.
Zeker niet nu, aan de vooravond van ongekend forse bezuinigingen.
De weg naar een duurzame energiehuishouding loopt dus via de economie! Commercie en verduurzaming kunnen hand in hand gaan.
Het beste bewijs, is dat RWE deze fabriek meefinanciert.
En het levert nog banen op ook. Ik ben ervan overtuigd dat de 25 banen die deze fabriek nu creëert, zich gaan vermenigvuldigen. Dat is zonder twijfel één van de redenen waarom gedeputeerde Van der Kolk van de provincie Gelderland dit project zo enthousiast steunt.
Dames en heren, ik wil Topell en RWE, maar ook de gemeente Duiven en de provincie Gelderland, van harte feliciteren met de komst van deze innovatieve fabriek.
Deze fabriek gaat ervoor zorgen dat mensen in Nederland en daarbuiten in de toekomst bij torrefactie niet alleen meer denken aan een kopje koffie, maar ook aan duurzame energie.
Dan komt “torrefactie” vanzelf in de Van Dale!
Dank u wel.