Concept PGS 30 beschikbaar voor commentaar
Concept PGS 30 'Vloeibare Brandstoffen - bovengrondse tankinstallaties' is beschikbaar voor commentaar. Alle geïnteresseerden kunnen het concept inzien en eventuele opmerkingen sturen aan het PGS Projectbureau.
De geactualiseerde PGS 30 is opgesteld ter vervanging van de huidige PGS 30 “Vloeibare aardolieproducten – buitenopslag in kleine installaties“. De actualisatie heeft plaatsgevonden in het PGS 30 - team dat onderdeel is van de PGS Beheerorganisatie.
Status concept PGS 30
Het concept van PGS 30 heeft nog niet de status van een PGS richtlijn. De tekst kan na de commentaarperiode zowel redactioneel als inhoudelijk veranderen. Pas in een volgend stadium en na verwerking van eventueel commentaar zal de PGS ter goedkeuring aan de PGS Programmaraad en het Directeurenoverleg Externe Veiligheid worden voorgelegd.
Aanleiding en omvang voor actualisatie
De PGS 30 vormt de basis voor de vergunningvoorschriften voor bovengrondse opslag van brandstoffen in stationaire tanks. Door de jaren heen zijn er Europese richtlijnen gewijzigd, bijgekomen en zijn nieuwe nationale en internationale normen ontwikkeld. Met name de introductie van de BRL-K903 vereisten in het Activiteitenbesluit maakte het noodzakelijk PGS 30 aan te passen. Daarnaast zijn in deze publicatie nieuwe ontwikkelingen rond biobrandstoffen verwerkt. Deze richtlijn is van toepassing op de drukloze, bovengrondse opslag van vloeistoffen, zijnde brandstoffen en/ of minerale olieproducten met een vlampunt hoger dan 23 °C behorende tot PGS-Klassen 2 t/m 4 in een of meer tanks met een gezamenlijke opslagcapaciteit van ten hoogste 150 m3 per installatie. Een eenduidig kader van normen, wet- en regelgeving zal helpen bij het voorkomen van bijvoorbeeld onnodige vergunningproblemen, belemmeringen van marktintroductie en onnodige inkomstenderving.
Doel van de actualisatie
In PGS 30 zijn regels opgenomen voor de constructie en het bedrijven van bovengrondse opslag en afleverinstallaties voor vloeibare brandstoffen. De richtlijn beoogt een volledige beschrijving te geven van de eisen waarmee een aanvaardbaar beschermingsniveau voor mens en milieu wordt gerealiseerd, waarbij voor aspecten die (nog) niet elders zijn geregeld ook voorschriften zijn geformuleerd. Aspecten die bij wet zijn geregeld zijn toegelicht en voorzien van verwijzingen en vindplaats.Parallel met de actualisatie van de PGS 30 wordt de PGS 28 (vloeibare brandstoffen – afleverinstallaties en ondergrondse opslag) geactualiseerd. Een belangrijke reden om deze trajecten parallel te laten verlopen was om optimale afstemming tussen de verschillende documenten te verkrijgen en daarmee overlap en tegenstrijdigheden te voorkomen. Volgend op de actualisatie van PGS 30 en PGS28 zal ook een herziening van het Besluit Algemene Regels Inrichtingen Milieubeheer (BARIM) plaatsvinden.
Nadere inhoudelijke informatie
- Vanwege de eenduidigheid is de structuur van de publicatie zoveel mogelijk in lijn gehouden met PGS 28, die ook
geactualiseerd wordt. Daarnaast is rekening gehouden met de templates zoals die door de PGS beheerorganisatie zijn
gemaakt. - In deze publicatie wordt waar mogelijk verwezen naar de BRL-K903 met betrekking tot de voorschiften rond installatie
eisen. - In deze geactualiseerde PGS 30 is onderscheid gemaakt tussen het grootschalig (PGS 28) en kleinschalig (PGS 30) afleveren van vloeibare brandstoffen. PGS 28 en PGS 30 verwijzen onderling naar elkaar betreffende de bodembeschermende maatregelen die vanuit wettelijke basis moeten worden genomen voor grootschalige dan wel kleinschalige opslag en aflevering.
- De PGS is in lijn gebracht met Europese normen en regelgeving (waaronder een eerste afstemming met EU-GHS).
- Naar aanleiding van klachten betreffende handelsbelemmeringen en CE-markering, is afstemming tussen Kiwa, VROM en de EC bewerkstelligd. Er zijn aanpassingen in de BRL-K903 afgestemd, die te allen tijde de correcte toepassing van CE-markering moeten kunnen borgen. Verwijzingen naar BRL documenten met productcertificatie voor toepassingen waar ook CE-markering gebruikt kan worden, zijn verwijderd uit de nieuwe PGS 30 richtlijn. In het PGS 30 team is zorgvuldig afgewogen of de opgenomen voorschriften voor de doelgroep uitvoerbaar en proportioneel zijn.
Commentaar leveren
U kunt een concept van PGS 30 hier downloaden. Vervolgens wordt gevraagd met de commentaartabel uw commentaar zo volledig en helder mogelijk te formuleren en aan ons op te sturen. U kunt uw reactie uiterlijk tot 17 augustus sturen aan pgs@publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl.
Vervolgstappen
Het commentaar zal vervolgens worden besproken in het PGS 30-team. Na goedkeuring door de PGS Programmaraad en vrijgeven van de geactualiseerde PGS door het Directeuren Overleg Externe Veiligheid is de verwachting dat een nieuwe versie van PGS 30 eind 2010 wordt gepubliceerd.