Huizinga opent Drijvend Paviljoen in Rotterdam
Minister Huizinga heeft 24 juni 2010 het Drijvend Paviljoen geopend in de Rotterdamse Rijnhaven. Dit paviljoen moet een icoon worden van duurzaam bouwen en ontwerpen, en van de ambitieuze klimaataanpak die Rotterdam voorstaat.
Het Drijvend Paviljoen gaat daarnaast onderdak bieden aan het nieuw opgerichte Nationaal Watercentrum – een etalage van en ontmoetingspunt voor de Nederlandse watersector.
Planten
Het bevat het neusje van de zalm aan duurzame technologie en is een visitekaartje van duurzaam bouwen en ontwerpen. Zo wordt het gewarmd en gekoeld met zonne-energie en oppervlaktewater, wordt het eigen afvalwater gezuiverd en hergebruikt en bestaat de isolatie uit planten.
“Met het Nationaal Watercentrum bundelen we onze krachten op het terrein van waterinnovaties en versterken we onze internationale concurrentiepositie. We kunnen hier de Nederlandse waterexpertise presenteren aan een breed binnen- en buitenlands publiek”, aldus Huizinga, die samen met burgemeester Aboutaleb en vertegenwoordigers van de watersector de openingshandeling verrichtte.
Droge voeten
Huizinga: “Met het Deltaprogramma passen we ons land aan aan het veranderende klimaat. Ik ben er van overtuigd dat het grote voordelen biedt als we die adaptatie hand in hand laten gaan met mitigatie. Dus niet alleen de uitstoot van CO2 beperken, maar ook nu al zorgen dat je over 50 jaar het wassende water aan kan. Daarbij kan het een het ander versterken. Neem de Afsluitdijk. Als we die moeten verhogen vanwege de zeespiegelstijging, kunnen we er toch net zo goed ook een osmose-energiecentrale bouwen?”
Stadshavens
Alle uitdagingen die met water te maken hebben, komen in het Rotterdamse samen. Van waterveiligheid en waterkwaliteit tot klimaatverandering. En dat in een gebied met een hoge ruimtedruk en een groot economisch belang.
De gemeente Rotterdam voert als lid van de Clinton Climate Initiative een ambitieus klimaatbeleid. Het doel is om Rotterdam enerzijds klaar te stomen voor een stijgende zeespiegel en toenemende neerslag, en anderzijds om de uitstoot van CO2 radicaal terug te dringen. Zo ligt het Drijvend Paviljoen pal naast de buitendijkse Stadshavens die grootschalig worden herontwikkeld. Tot 2040 ontstaat hier ruimte voor zo’n 13.000 klimaatbestendige woningen, waarvan 1200 op het water. Ook komen er kantoren, bedrijventerreinen en onderwijsinstellingen en is er veel aandacht voor het behoud van cultureel erfgoed.