Van Middelkoop doet deelgenoot Malta aan

Minister Eimert van Middelkoop heeft gisteren Malta bezocht en ontmoette in de hoofdstad Valletta premier Lawrence Gonzi. Ze spraken onder meer over de inzet van 12 Maltese militairen op het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Johan de Witt.

Het amfibische transportschip is momenteel voor de Oost-Afrikaanse kust actief voor de antipiraterij-missie Atalanta van de Europese Unie. De Maltese militairen vormen een zogenoemde Vessel Protection Detachment (VPD). De primaire taak van dit team is de beveiliging van kwetsbare schepen die door de Johan de Witt worden geëscorteerd.

Goede samenwerking

Van Middelkoop bezocht maandag Hr. Ms. Johan de Witt en haar bemanning. De bewindsman zag daar onder meer een demonstratie van het VPD. Hierbij onderschepten de militairen een vaartuig en overmeesterden de bemanning; taken waarvoor de militairen uit Malta ook worden ingezet. Van Middelkoop: “De Maltezen zijn compleet geïntegreerd in het Nederlandse team. Ik was onder de indruk van hun professionele demonstratie.”

Naast de goede oefenmogelijkheden en samenwerking waren de Maltezen zeer te spreken over de gastvrijheid van de Nederlandse bemanning. “De bemanning van Hr. Ms. Johan de Witt heeft ervoor gezorgd dat wij ons aan boord erg thuis voelen”, aldus de militaire vertegenwoordiger van Malta, kapitein Darren Micalleff.

Eerste keer

In Valletta legde premier Gonzi de inzet van de Maltese militairen voor operatie Atalanta uit: “Als een eilandstaat die afhankelijk is van vrije handel op zee, verwelkomt en ondersteunt Malta de belangrijke contributie van de Europese Unie tegen piraterij.”

De inzet van de militairen op het Nederlandse marineschip vormt de eerste samenwerking tussen beide landen in een missiegebied. Ook is het de eerste keer dat Maltees defensiepersoneel participeert in een militaire missie van de Europese Unie.

Bestrijding piraterij

De militaire samenwerking van Malta en Nederland vormt een zichtbaar resultaat van de inspanning van beide EU-landen om moderne piraterij te bestrijden en de vrije toegang op zee te beveiligen.